O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VUČIĆ ĆUTI KAKO SU OKLOPNI TRANSPORTERI STIGLI DO SRBIJE
30. Jul 2019. godine
Danas
Predsednik Srbije na prikazu naoružanja iz Ruske Federacije Niš - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Nišu da aktuelno naoružavanje vojske predstavlja potvrdu spremnosti Srbije da sačuva svoj suverenitet, kao i da je ono „preventivno delovanje“ prema svakome ko bi imao nameru da taj suverenitet ugrozi. - Ovo je potvrda naše spremnosti da očuvamo suverenitet naše zemlje i preventivno delujemo prema svakom ko bi da ga eventualno ugrozio. Nemamo nikakve osvajačke planove prema bilo kome, već želimo samo da na najbolji način zaštitimo našu zemlju, rekao je Vučić na „prikazu naoružanja i vojne opreme“ u kasarni „Mija Stanimirović“, na kojem je predstavljeno deset izviđačkih oklopnih vozila „BRDM“ koje je Ruska Federacija (RF) poklonila Srbiji. Na pitanje novinara kako su ova oklopno-izviđačka vozila ušla u Srbiju kada su Rumunija i Bugarska, kao članice EU, odbile da dozvole transport preko njihove teritorije, Vučić nije želeo da odgovori. Prilikom obilaska učesnika „prikaza“ on je kazao da su ta vozila „nekako došla“ i „pala sa neba“, a na konferenciji za novinare dodao da prilikom njihovog dolaska u Srbiju, kako je rekao, nisu prekršeni propisi. - Ne bih da govorim o tome, ali hoću da kažem da su poštovane norme međunarodnog prava, ugovori između Rusije i Srbije i zakoni. A kako su oni ušli - to je naša stvar, rekao je on. Izražavajući veliku zahvalnost „bratskoj“ Ruskoj Federaciji, predsedniku Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu, Vučić je kazao da nisu tačne tvrdnje u javnosti da je RF poklonila Srbiji stare tenkove proizvedene 1962. godine, navodeći da je reč o „gotovo potpuno novim tenkovima“, koje je RF pravila „za sebe i za najteže uslove“, a pre isporuke Srbiji ih sama modernizovala. On je kazao da će ovi tenkovi „dramatično povećati“ manevarsku sposobnost, vatrenu moć i borbenu gotovost srpske vojske. Predsednik Srbije je najavio da će do kraja godine stići još jedna donacija vojne opreme Ruske Federacije Srbiji, ali i deset tenkova, četiri helikoptera „mi 35“, a nešto kasnije i tri helikoptera „mi 17“, koje je Srbija kupila. On je kazao da su mu vojnici i policajci kazali da, kako je rekao, niko od njih neće da uđe u stare helikoptere i tenkove, već da „svi žele da koriste ove nove, za koje nisu verovali da će ih u svom radnom veku dočekati“. Vučić, koji je sve vreme „prikaza“ predstavljan kao vrhovni komandant Vojske Srbije - iako Ustav Srbije ne poznaje tu formulaciju, najavio je da će do kraja godine, „najverovatnije u novembru, u decembru“, plate pripadnika Vojske Srbije „biti povećane za najmanje 10 odsto“, a da se nada da će one značajno rasti i sledeće godine.

Antrfile:

Zaštita

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko se zahvalio Vučiću na „ozbiljnoj spremnosti“ za razvoj saradnje Srbije i RF, koja podrazumeva i unapređenje vojnotehničke saradnje. On je kazao da RF, a i njen predsednik Putin, smatraju da jačanje vojnih snaga svake zemlje, pa i Srbije, predstavlja „neophodni deo zaštite njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“.

Uputstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, načelniku Generalštaba VS generalu Milanu Mojsiloviću i komandantu Kopnene vojske generalu Milosavu Simoviću tokom obilaska učesnika vojnog prikaza „izdavao uputstva“ vezana za dalje poboljšanje uslova rada pripadnika vojske. On im je između ostalog kazao da pripadnicima Specijalne jedinice VS „treba dati sve što im je potrebno od opreme“, a da Vojnotehnički institut treba „finansijski ojačati“. Pripadnicima VS treba kupiti nove uniforme i čizme „i kada im se to jednom da ne treba im posle oduzimati“, treba podržati „‘Jumko’ koji šije te uniforme“, a pripadnicima VS „treba dozvoliti da uniforme sami dizajniraju“.
Autor: Z. MILADINOVIĆ
Arhiva vesti