O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Slovenija slavi Dragića, 'Orlovi' bez zlata posle drame!
18. Septembar 2017. godine
Košarkaši Srbije nisu uspeli da osvoje zlato na Evrobasketu, pošto su u dramatičnom finalu izgubili od Slovenije sa 93:85.
Srbija je imala šansu da napravi veliki preokret u finišu, ali 'Orlovi' nisu imali snage i koncentracije u finišu, kao ni rešenja za nestvarnog Gorana Dragića.

Plejmejker Majamija odigrao je meč karijere u nacionalnom timu – postigao je 35 poena (12-22 iz igre, 3-7 za tri, 8-9 penali), uz 7 skokova, 3 asistencije i 2 ukradene lopte.

On je praktično sam nosio svoj tim u prvom poluvremenu koje je završio sa 26 poena, uz pogođenih 9 šuteva iz 14 pokušaja, za istorijsko zlato u prvom finalu Slovenije na nekom velikom takmičenju.

S druge strane, izabranici Aleksandra Đorđevića igrali su treće finale na velikim takmičenjima u poslednje tri godine i ponovo se u Beograd vraćaju sa srebrnom medaljom, što nikako ne treba shvatiti kao neuspeh.

Nacionalni tim je ostao bez sedam standardnih igrača i, uprkos bolnom porazu, 'Orlove' u ponedeljak treba dočekati kao heroje.

Međutim, nije samo Goran bio taj koji je doneo medalju – veliku ulogu imali su Klemen Prepelič koji je šutirao izuzetno na ovom takmičenju, kao i u finalu (21 poen, uz 4 trojke iz 8 pokušaja), Jaka Blažič koji je povukao kada su nosioci igre bili van parketa, ali i naturalizovani Amerikanac Entoni Rendolf. Krilni centar Real Madrida je u samom finišu, kada se rezultat lomio, kreirao nekoliko važnih koševa, a meč završio sa 11 poena i 4 uhvaćene lopte.


Utakmica je počela u brzom ritmu i Srbija je zahvaljujući Bogdanu Bogdanoviću veoma dobro počela. Edo Murić je na drugoj strani postigao prvih pet poena, ali je bek Sakramenta sa tri asistencije razigrao Ognjena Kuzmića.

Slovenci su uzvraćali zahvaljujući odličnom šutu, pre svega sa spoljnih pozicija, pa je Srbija imala koš prednosti na kraju prve četvrtine. Međutim, početkom drugog perioda se sve promenilo – sudijska trojka je promenila kriterijum, počela da svira gotovo sve u korist 'Zmajčeka' i oni su to iskoristili na neverovatan način.

Prvo je Klemen Prepelič poveo seriju dalekometnom paljbom, publiku je raspalio Luka Dončić, a sve nastavio nezaustavljivi Goran Dragić. Plejmejker Majamija pogađao je iz svih pozicija, probijao odbranu Srbije kako je hteo i realizovao sve penale koje je dobio.

Za nešto više od 16 minuta, koliko je proveo na parketu u prvom poluvremenu, pogodio je 9 od 14 šuteva iz igre, za nestvarnih 26 poena. Ekipa Igora Kokoškova je zahvaljujući njemu, ali i sudijama, na odmor otišla sa devet poena prednosti.
Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis
Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Kako je završio prvo, Goran je tako nastavio u drugom poluvremenu – pogodio je trojku i činilo se da će Slovenija tada prelomiti susret. Desilo se potpuno suprotno, pošto su naši reprezentativci malo-pomalo hvatali priključak.

Uprkos jeftinim greškama, Bogdanović je povukao, ekipa je sačekala nešto slabiji period igre rivala i u poslednjih 10 minuta se ušlo u rezultatskom egalu.

Tada je, pored srpskog beka, odgovornost preuzeo kapiten Mačvan i u svom stilu održavao rezultat. Lepu rolu imao je i Vladimir Štimac, ali je ponovo popustila koncentracija u finišu. Slovenija se sa nekoliko teških poena, na već opisan način, preko Rendolfa, Prepeliča i Blažiča odlepila, sudije su malo pripomogle i povratka za Srbiju nije bilo.

Naš tim predvodio je Bogdanović sa 22 poena (2-11 za tri), uz 4 skoka i 5 asistencija, ali je jedinu pravu podršku imao u Mačvanu – 18 poena i 5 uhvaćenih lopti. Izostao je veći učinak centara (Kuzmić i Marjanović po 6 poena), a sledeći najefikasniji bio je Lučić sa 9 poena.

Najbolju petorku Evrobasketa čine Dragić, Šved, Bogdanović, Dončić i Pau Gasol, dok je MVP očekivano Goran Dragić.
I četvrtina:

1' Srbija je dobila loptu posle podbacivanja i Mačvan je odmah iznudio faul Eda Murića. Usledio je pik-en-rol Bogdanovića i Kuzmića, a novi centar Real Madrida postiže prve poene. Dragić je potom lepo probio, odložio do Murića koji postiže trojku preko ruke za 2:3.

2' Luka Dončić je pun samopouzdanja i posle greške Mačvana je šutirao sa skoro 10 metara. Nije bio precizan, dok je Kuzmić izbacio Vidmara u aut sa sve loptom.

3' Edo Murić nastavio je odličnu rolu na startu, teškim polaganjem, ali je Bogdan opet lepo pronašao Kuzmića ispod koša. Gotovo ista situacija nakon teških poena Dončića, da bi Mačvan doneo preokret (8:7).

5' U igru je umesto sjajnog Kuzmića ušao Marjanović i odmah doprineo pod košem. Ofanzivni skok Bogdanovića omogućio nam je novu šansu, a Bobi pogodio oba bacanja za 10:7. Odmah se upisao Dragić, igralo se brzo, da bi Jović lepim ulazom vratio +3.

7' Igralo se brzo i gotovo svi napadi završavani su poenima – pogađali su Dončić i Dragić, dok su na drugoj strani uzvraćali Bogdanović i Marjanović. Centar Detroita je ponovo iznudio penale i bio precizan za 16:13.

8' Izuzetno visok kvalitet košarke viđen je na startu, ali su Slovenci ipak promašili dva šuta za tri. Bobi nije uspeo da kazni prvi, ali Bogdan jeste drugi sjajnim polaganjem preko dvojice rivala. Ipak, Klemen Prepelič pokazuje koliko je dobar šuter i smanjuje na 18:16.

10' Prepelič je odigrao odlično u finišu četvrtine, ali je Birčević uzvratio na drugoj strani, da bi Slovenci prišli na dva poena posle neiskorišćene kontre Srbije. 'Orlovi' su imali poslednji napad, ali je Birčeviću suđen nepostojeći faul u napadu. Nisu uspeli i ostalo je 22:20 posle prvih 10 minuta.
II četvrtina:


1' Drugi period počeo je odličnom odbranom Lučića, ali i promašajem Mačvana koji je imao otvoren šut za tri. Na drugoj strani, kapitenu Srbije dosuđen je sumnjiv faul prilikkom šuta Rendolfa i Slovenija je dobila tri slobodna bacanja. Amerikanac je iskoristio šansu i doneo preokret – 23:22.

2' Jović je brzo izgubio loptu, Dragić se stuštio ka košu i položio, pa je Sale Đorđević morao da zatraži tajm aut. Bogdanović je vratio egal trojkom u lice Jaki Blažiču, ali je Rendolf sa distance bio precizan. Duel nekadašnjih igrača Crvene zvezde i Partizana nastavljen je faulovima Jake, a Slovenci su napravili tri prekršaja za 30 sekundi.

3' Bogdanovića su svi čuvali, što su 'Orlovi' iskoristili da ostave prostor Birčeviću, a ovaj bio precizan van linije 6,75. Međutim, uzvratio je Prepelič uz mnogo sreće za 28:30.

4' Publiku u punoj 'Sinan Erdem areni' raspalio je Dončić snažnim zakucavanjem, pa je selektor Srbije ponovo morao da reaguje.

5' Sudije su opet sankcionisale nešto što su samo one videle u duelu Marjanovića, a to je koristio Dragić u napadu. Vezao je četiri poena, prednost Slovenije porasla je na 28:36 i sa tribina su navijači počeli da pevaju "MVP". Nastavio je seriju 11:0 i doneo dvocifreno vođstvo svojoj ekipi.

6' Kada god je trebalo da se 'Orlovi' vrate, sudije bi praštale faulove Slovencima, a oni uzvraćali neverovatnim pogocima sa distance. Prepelič sa više od 10 metara za maksimalnih 30:41.

7' Đorđević je iznenadio uvođenjem Gudurića umesto Kuzmića, a ovaj mu je to vratio trojkom. Prethodno je Mačvan realizovao 2+1, pa je Srbija prepolovila vođstvo rivala na 38:43. Nastavio se sudijski cirkus u Istanbulu, kada je Lučiću dosuđena tehnička greška, iako je sudija Maranjo iz Brazila prvo dosudio faul u napadu. Onda i faul za Gudurića... Opet jeftina bacanja i Slovenci su se opet odlepili.

9' Dragić je nastavio da rešava sve napade 'Zmajčeka', pa je sa devet metara anulirao trojku Gudurića. Neverovatni plejmejker Majamija opet cepa mrežicu i već ima više od 20 poena. Slovenija opet dolazi do dvocifrenog vođstva.

10' Nije se zaustavljao Goran, doterao je do 26 poena u prvih 20 minuta, a samo zahvaljujući bacanjima Milosavljevića i prodoru Bogdanoviča, Srbija je imala podnošljivih -9 pred odmor – 47:56.
III četvrtina:


1' Nastavak igre počeo je izgubljenom loptom Marjanovića, da bi Dragić nastavio gde je stao u prvom poluvremenu – pogodio je trojku, a onda je samo sreća spasla Srbiju u sledećem napadu jer su Slovenci promašili dva uzastopna napada.

2' Bogdanović je lepo uzvratio dugom dvojkom, ali je odbrana bila sve veći problem. Vidmar je na asistenciju Blažiča zakucao u lice Bobiju i dobio dodatno bacanje za 49:61.

3' Nastavile su sudije sa čudnim kriterijumom, ali su Vasa Micić i Bobi "izmislili" poene i Srbija je prišla na -8. Vidmaru je suđen faul u napadu, da bi Bogdanović promašio trojku za potpuni priključak.

4' 'Orlovi' su prokockali i drugu priliku da se vrate, izgubili su loptu u kontranapadu, a onda Dragić opet za 53:63.

5' Micić je uzvratio lepim prodorom, pa su posle nekoliko nerealizovanih napada, Slovenci isekli igru faulovima. Kokoškov je konačno izvukao Dragića iz igre, ali je ostao i bez Dončića, koji se povredio pri doskoku.

6' Srbija je pojačala odbranu i to se odmah osetilo na semaforu – Bogdanović je položio za 59:63, a Slovenci su izgleda trajno ostali bez Dončića koji je odmahio glavom u razgovoru sa fizioterapeutima. Štimac je "popio" rampu Rendolfa, ali je protivniku malo stao šut sa distance.

7' Lepa kombinacija Micića i Štimca, centar Efesa se iskupio i pogodio za 61:63.

8' Nalet našeg tima prekinuo je Rendolf teškim šutem, koji je potom opet poklopio Štimca. U međuvremenu se u igru vratio Dragić, koji lagano probija i uz kontakt donosi +6.

10' 'Zmajčeki' su odbili nalet 'Orlova', Prepelič je iznudio faul u kontri nakon novog promašaja, pogodio oba bacanja, ali Birčević na asistenciju Bogdana uzvratio trojkom. Usledio je pogodak našeg najboljeg igrača van linije 6,75, da bi Dragić treći period zatvorio rezultatom 67:71.
IV četvrtina:


1' Mnogo sreće za Srbiju na otvaranju poslednje četvrtine, posle "gluposti" Gudurića koji je u velikoj želji da ukrade loptu, dotakao posle prebacivanja Slovenaca preko pola. Ipak, Dragić se okliznuo i dobili smo napad. Novi igrač Fenerbahčea je još jednom pogrešio, napravio namernu ličnu i poslao Nikolića na liniju slobodnih bacanja – 67:73.

2' U odsustvu Dončića, Vidmara i Dragića, Jaka Blažič je preuzeo štafetu u igri Slovenije i postigao dva vezana koša, dok je u međuvremenu Mačvan pogodio trojku. Ipak, pri ulasku Dragića u igru gubili smo 70:77.

3' Micić lepo prolazi i poentira, a sudije su propustile da Dragiću dosude namernu ličnu grešku, kao što su to učinili Guduriću nekoliko minuta ranije.

4' Kao što to obično biva, usledila je tehnička greška na drugoj strani – navodno je zbog simuliranja zaradio Micić, iako je bilo jasno da je došlo do kontakta sa Dragićem. Plej Majamija je promašio treči uzastopni šut, a Mačvan pronalazi Lučića za 76:77.

6' Srbija je prvi put od početka druge četvrtine povela, precizan je bio Mačvan, ali je Prepelič utišao naše navijače novom trojkom preko ruke. Kapiten je opet preuzeo odgovornost i pogodio za 80:80.

7' Red je bio i na Bogdanovića – snažan ulaz i preoket Srbije.

8' Ognjen Kuzmić propustio je sa linije bacanja da donese novu prednost, da bi Prepelič pogodio sa distance kao ispred zgrade. Nastavila se drama u 'Sinan Erdem areni' kada je Mačvan promašio otvorenu trojku. Usledila je kazna – Rendolf pogađa uz faul i odvodi Sloveniju na 82:86.

10' U poslednji minut se ušlo se rampom Vidmara na Bogdanoviću, da bi sudije jedva dočekale da sviraju faul Lučiću pri šutu Prepeliča za tri. On je realizovao dva od tri, Bogdan je pokušao da unese dramu brzim faulom, ali je utakmica već bila rešena. Nikolić je zapečatio sudbinu Srbije posle ofanzivnog skoka, Mačvan je ublažio poraz i na kraju je Slovenija stigla do evropske krune rezultatom 85:93.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti