O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srbija dobila Nigeriju
28. Mart 2018. godine
Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Nigerije u Londonu u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo – 2:0 (0:0).
'Orlovi' su odigrali veoma dobar meč i potpuno zasluženo savladali 'Super Orlove', što se može ispostaviti veoma važnim pred Mundijal na leto, posebno posle poraza od Maroka prošlog petka u Torinu (2:0).

Oba pogotka za ekipu Mladena Krstajića postigao je Aleksandar Mitrović, u 68. i u 81. minutu, posle odličnih asistencija Filipa Kostića.

Za razliku od duela sa Marokancima, ali i u nešto drugačijem, standardnijem sastavu, Srbija je krenula ofanzivno od samog starta, kontrolisala je posed i zaista delovala kao tim, pa je već u uvodnim minutima počela i da ređa šanse.

Prvi je zapretio igrač meča Mitrović, snažnim udarcem sa ivice kaznenog posle osam minuta igre, ali je talentovani golman afričkog sastava Fransis Uzoho pokazao da je raspoložen.

Nastavila se igra u istom, visokom ritmu – Nigerijci uzvraćaju preko Viktora Mozesa, Vladimir Stojković se ističe odličnom intervencijom, a već u sledećem napadu ponovo Mitar, sada zbog neodlučnosti, ne uspeva da kruniše maestralno dodavanje Dušana Tadića 'štiklom' iza leđa.

Centarforu Fulama se veliki napor isplatio u 14. minutu, kada je uspeo da se izbori sa čuvarom i glavom poštalje loptu preko linije, ali to nije video Kreg Poson, odnosno njegov pomoćnik, pa Srbiji nije priznat čist gol.

Do odlaska na odmor, najbolju priliku u prvom delu meča za 'Orlove' propušta Tadić, posle centaršuta Antonija Rukavine, kada se još jednom ističe dvadesetogodišnji Uzoho.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Photo by Matthew Lewis/Getty Images

"Orlovi" oprez: Švajcarska sa 6:0 razbila učesnika Mundijala

Majstorija Kazrija, Tunis bolji od Kostarike

S druge strane, daleko bolje prilike u finišu imali su Nigerijci, ali oba puta posle velikih propusta našeg tima. Najpre je kapiten Aleksandar Kolarov u poslednji čas sprečio Aleksa Ivobija da, najverovatnije, zakuca loptu u mrežu sa peterca, dok Rukavina 'čisti' situaciju na nekoliko metara od linije posle neopreznog faula Branislava Ivanovića.

Nije Krstajić ništa menjao na poluvremenu, a nije bilo promene ni u pristupu Srbije. Sada je Filip Kostić prednjačio u atacima, ali smo na vodeći gol ipak morali da sačekamo do 68. minuta.

Neverovatno uporni i agilni MItrović uspeo je da se izbori za loptu na ivici šesnaesterca, pored dvojice čuvara, i doturi je do Kostića na stranu, ovaj mu je odmah vratio na peterac, a Aleksandar lepim volej udarcem zatresao mrežu za slavlje srpske dijaspore u Londonu.

Pored napadačkog mentaliteta i tečne igre na polovini rivala, ono što može da raduje jeste i činjenica da smo nastavili da kontrolišemo dešavanja na terenu i pošto smo poveli, nešto što bi svakako uvek trebalo da radimo, a kao produkt svega došla je još jedna odlična akcija i potvrda zasluženog trijumfa.

Međutim, neposredno pre nego što je postavljen konačan rezultat, po ko zna koji put, neopreznost i 'jeftina' greška mogli su da nas koštaju pobede.

Loše su bili postavljeni naši igrači, Ivanović nije uspeo da se izbori sa Odeonom Igalom, što je ovaj umalo iskoristio da gotovo sa zemlje donese izjednačenje, ali lopta kači našeg čuvara mreže i nekako odlazi preko prečke.

Kazna je stigla u 81. minutu, posle divne akcije u četiri poteza. Aleksandar Kolarov je izveo aut, Tadić sačuvao loptu i prosledio je do zahuhtalog Kostića koji je u pravi čas 'zavrće' ka penalu – gde natrčava Mitrović i rutinski pogađa mrežu za tačku na londonskom 'Hajvu'.
Tanjug/AP Photo/Matt Dunham
Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

KRAJ – Kada se sve sagleda i sabere, Srbija je odigrala veoma dobar meč protiv uvek neugodnih Nigerijaca, kontrolisala je igru tokom većeg dela duela i konstantno bila opasna. Naši momci su bez previše problema uspevali da dođu do prilika za pogodak, dok je, kao što smo i rekli na kraju prvog poluvremena, ono što brine igra u odbrani.

U svakom slučaju, vremena za rešavanje problema i dodatno uigravanje nema previše, ali ima dovoljno, a ne treba zaboraviti da selektor Mladen Krstajić u ovom ciklusu priprema nije mogao da računa na povređenog Sergeja Milinković-Savića.

84' – Afrikanci su se unervozili posle primljenog drugog pogotka, ali ništa ne može da opravda nepotreban, prljav potet Ogua – koji je u duelu pokušao laktom da udari Tadića. Došlo je do manjeg sukoba, u kom je prednjačio, logično, Mitrović, ali se sve brzo smirilo.

81' – GOOOOOL – Da nikada ni ne treba da prestajemo s napadima, koji god rezultat bio, po ko zna koji put se pokazalo u 81. minutu, a ponovo je kobna po Nigerijce bila kombinacija Kostić-Mitrović.

Ruku na srce, prvo je Tadić maestralnim potezom proigrao Kostića, koji ulazi u kazneni paralelno uz gol aut liniju, a potom u pravom trenutku zavrnuo loptu na penal gde natrčava Mitrović i lako pogađa gotovo praznu mrežu – 2:0!

80' – IZMENA – U poslednjih desetak minuta šansu je dobio i Andrija Živković, umesto Adema Ljajića.

77' – Pokušali su Nigerijci odmah da uzvate, ali Stojković lako hvata pokušaj Igala sa desetak metara. Međutim, ono što svakako može da nas raduje jeste da su 'Orlovi' nastavili za ofanzivnim pristupom i posle vođstva.

68' – GOOOOOL – Bolja i konkretnija igra našem timu napokon se isplatila, a strelac je, takođe zasluženo, bio i neverovatno uporni Aleksandar Mitrović.

Uspeo je prvi napadač Srbije da se izbori za loptu na ivici kaznenog, pored dvojice čuvara, i doturi je do Kostića na stranu, ovaj mu je odmah vratio na peteac, a Mitrović lepim volej udarcem zatresao mrežu za slavlje srpske dijaspore u Londonu – 1:0!

65' – IZMENA – Krstajić prvi put reaguje i pravi istu izmenu kao u petak, Nemanja Matić ustupa mesto Marku Grujiću.

62' – Malo je nedostajalo da nas 'jeftina' greška, kao protiv Marokanaca, košta pogotka. Rezervista Igalo, koji je na pauzi zamenio Mozesa, pao je posle duela sa Ivanovićem u petercu, ali je uspeo brže da se pridigne i da šutira, ali lopta kači već savladanog Stojkovića i nekim čudom odlazi preko prečke.

58' – Srbija je još jednom oštećenja, ovoga puta za penal. Onazi je izašao da zatvori centaršut sa desnog boka, a upućena lopta pogodila ga je u ruku. Glavni arbitar odmahnuo je rukom i pokazao samo na korner.

50' – Kao i u prvom poluvremenu, 'Orlovi' su napadali u talasima, sada je Ljajić dobio loptu i situaciju 1 na 1, ali je dvadesetogodišnji čuvar mreže rivala bio brži i na petercu pokupio loptu ispred našeg krilnog napadača.

48' – Selektor je odlučio da ništa ne menja na poluvremenu, a naš tim zapretio je već posle tri minuta nastavka. Ponovo je Kostić bio u prilici, uspeo je da se izbori za loptu i prostor za šut, ali ne i da pogodi okvir sa dvadesetak metara.
Photo by Matthew Lewis/Getty Images
Photo by Matthew Lewis/Getty Images

Poluvreme – Delovala je izmenjena ekipa Mladena Krstajića daleko bolje nego pre nekoliko dana u Torinu, pre svega u fazi napada, a postigla je i gol koji arbitri neopravdano nisu priznali. Međutim, i dalje veoma problematična igra u odbrani jeste nešto na šta bi i te kako trebalo obratiti pažnju u naredna dva meseca.

41' – Ovakav pristup afričke selekcije omogućio je daleko više prostora za brze kontre našeg tima, a upravo posle takve situacije videli smo i poslednju priliku u prvom delu susreta. Filip Kostić je lepo primirio loptu na levom krilu, ušao iskosa u kazneni i šutirao, ali je lopta pogodila samo spoljni deo mreže.

37' – Nigerijci su u finišu prvog dela preuzeli kontrolu i tako sve lakše dolazili u dobre situacije kod našeg kaznenog, pa je Bane morao da ruši Ahmeda Musu na samoj ivici kaznenog, uz gol aut liniju, posle čega nije bilo veće opasnosti.

34' – Nova opasna situacija zabeležena je ispred našeg gola, kada je Mozes fauliran na dvadesetak metara. Upravo on je i preuzeo odgovornost, ali je šutirao veoma loše ispod zida, dok je odbijenu loptu poslao visoko preko prečke.

30' – Šanse su se ređale do ulaska u pola časa igre, na obe strane. Najpre je Kolarov u poslednjem trenutku uspeo da spreči Ivobija da gotovo sigurno zatrese mrežu Stojkovića sa svega nekoliko metara, da bi Tadić, posle dobrog centaršuta Antonija Rukavine, šutirao iz prve, ali Uzoho još jednom veoma dobro reaguje.

17' – Mitrović je odličnu kretnju i agilnost uspeo da kruniše pogotkom, ali je on neopravdano poništen. Posle gužve u kaznenom prostoru Mitar je uspeo da se izbori za prostor i da šutira, sa pet šest metara, Uzohi lopta prolazi ispod ruke i prelazi gol liniju, ali arbitri ne reaguju.

12' – Nastavila se igra u visokom ritmu, a da je Mitrović bio odlučniji sigurno bismo i vodili. Dušan Tadić je divno petom prosledio dodavanje Aleksandra Kolarova do našeg najisturenijeg igrača, ali je ovaj dozvolio da mu se defanzivac primakne i klizećim s leđa u poslednji čas izblokira udarac.

10' – Samo dva minuta kasnije, možda i još opasnije, zapretili su i 'Super Orlovi'. Posle dugačke akcije lopta dolazi do Viktora Mozesa, ovaj, takođe sa oko šesnaest metara, gađa oštro bliži ugao, ali je Vladimir Stojković bio oprezan i brzom reakcijom izbio loptu u korner.

8' – Nismo dugo morali da čekamo prvi šut u okvir gola rivala pošto je već u osmom minutu zapretio Aleksandar Mitrović. Centarfor Fulama šutirao je snažno sa ivice kaznenog, a Uzoho nekako uspeo da je zaustavi na putu ka mreži.

5' – Srbija je od starta meča preuzela kontrolu nad posedom i odmah krenula da preti. Moglo je da bude opasno već u trećem minutu, kada je Adem Ljajić poslao loptu na peteca, ali je ona zamalo pobegla Branislavu Ivanoviću i Uzoho je uspeo da odreaguje.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti