O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hoće li šefovi diplomatija EU imati poruku za Prištinu?
10. Decembar 2018. godine
Brisel -- Šefovi diplomatija Evropske unije će danas na sastanku u Briselu razmotriti situaciju na Zapadnom Balkanu
Očekuje se da Savet EU ponovi stav da Priština mora da povuče tarife na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga može menjati samo po Ustavu i uz dijalog svih zaintersovanih činilaca.

Ministri spoljnih poslova EU će tako, na svom poslednjem sastanku u ovoj godini, razgovarati i o situaciji na Zapadnom Balkanu i procesu proširenja EU.

Iako nisu predviđeni zvanični zaključci, očekuje se da se ministri fokusiraju na situaciju u BiH nakon izbora, primenu sporazuma Skoplja i Atine o imenu, kao i na dešavanja u dijalogu Beograda i Prištine.

U Savetu EU navode da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači angažovani na "ekstremno teškom" poslu iznalaženja sveobuhvatnog rešenja.

U EU kažu da dijalog zahteva, kako liderstvo, tako i jedinstvo sa obe strane, pri čemu je ocenjeno da Priština ima problema oko unutrašenjeg konsenzusa o dijalogu sa Beogradom.

"Visoka predstavnica Federika Mogerini već je napomenula da mora da se obezbede uslovi da dijalog i da se uzdrži od reči, akcija i mera koje su suprotne duhu normalizacije. Nažalost, to nije slučaj kada su u pitnju tarife od 100 procenata koje ne samo da komplikuju situaciju i ne doprinose rešavanju problema i želja naroda Kosova, već su i u suprotnosti sa njihovim obavezama iz okvira CEFTA. To mora da bude povučeno", navode izvori iz Saveta EU.

Očekuje sa da EU šefovi diplomatija tokom današnje diskusije ponove i poziciju EU kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga. "Mandat KBS se može promeniti samo uz inkluzivni proces i u skladu sa Ustavom. Inkluzivni proces prema našem stavu podrazumeva da je unutar Kosova potreban dijalog svih predstavnika, a spolja sa relevantnim medjunarodnim činiocima", navode diplomatski izvori u Savetu.

Pošto postoje neslaganja izmedju Srbije i Kosova po ovoj temi, to bi trebalo da bude razmotreno u okviru dijaloga koji je jedini format za tako nešto, ističu ti izvori.

Iako ministri EU danas neće izaći sa zvaničnim zaključcima o Zapadnom Balkanu, u Briselu se očekuje da šefica diplomatije EU Federika Mogerini ponovi jaku podršku Unije jasnoj evropskoj perspektivi za sve partnere regiona koji je, kako naglašavaju u Savetu, "ključan za bezbednost Evrope".

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti