O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovo su nove akcize na kafu, pivo, cigare, tečnost za elektro...
29. Januar 2019. godine
U Službenom glasniku objavljeni su usklađeni dinarski iznosi akciza sa rastom potrošačkih cena u prethodnoj godini, a koji će se primenjivati od 1. februara.
 U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada je objavila nove dinarske iznose akciza uskladene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini, a novi iznosi odnose se na naftne derivate, alkoholna pića, kafu...

U kategoriji alkoholnih pića, usklađeni iznos akciza na rakije od voća, grožđa, vina i druge voćne rakije sa dodatkom ekstrakta bilja, delova bilja ili poljoprivrednih proizvoda je 132,36 dinara po litru.

Na spisku su i rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina (337,29 din. /lit.), ostala jaka alkoholna pića (216,68 din. /lit.), niskoalkoholna pića (22,41 din. /lit.) kao i pivo, za šta akciza iznosi 25,61 dinara po litri.

Akciza za neprženu kafu iznosi 90,09 dinara po kilogramu, za prženu kafu 112,60 dinara, dok će ljuspice i opne od kafe "vredeti" 123,86 dinara po kilogramu...

Tečnosti za punjenje elektronskih cigareta ima akcizu od 4,32 dinara po mililitru, a cigare i cigarilosi 23,73 dinara po komadu.

Dinarski iznosi akciza na cigarete iz uvoza i na cigarete proizvedene u zemlji ne usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2018. godini.

Odlukom su usklađeni iznosi do kojih se umanjuje plaćena akciza na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti za gasna ulja koja se koriste, na primer, kao motorno gorivo za transportne svrhe za prevoz lica i stvari (48,56 din./lit.), za grejanje, kao energetska goriva u proizvodnji električne i toplotne energije

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti