O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Stranci u Srbiji traže posao: Evo koliko i iz koje zemlje do...
18. April 2019. godine
Beograd -- Od početka 2018. godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je 11.741 dozvolu za rad strancima u Srbiji.
Od ovog broja, tri četvrtine njih su zaposlili poslodavci u Beogradu, a najčešće stranci imaju srednju stručnu spremu, rečeno je Tanjugu u NSZ-u.

Stranci posao u Srbiji pronalaze i kod poslodavaca u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu a najveći broj radnih dozvola izdat je državljanima Kine, Rusije, Turske, Makedonije, Italije i Crne Gore.

 Svaka četvrta dozvola za rad, ukupno 3.003, izdate su ženama stranim državljankama.

Za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu najveće interesovanje pokazuju zemlje Hrvatska i Crna Gora kojima su potrebni sezonski radnici u turizmu, navodi NSZ a zatim Slovenija i Nemačka, gde postoji tražnja za vozačima i medicinskim sestrama opšteg i pedijatrijskog smera.

U tom periodu 93 lica posredovanjem NSZ se po prijavama stranih poslodavaca zaposlilo u inostranstvu, dok je u okviru projekta "Triple Win" gde sarađuju GIZ, NSZ i Nemačka savezna agencija za rad zaposleno 106 državljanja Srbije.

Tokom 2018. godine 351 državljanin Srbije koji je samostalno našao poslodavca na poslovima zdravstvene nege u Nemačkoj potpisao je ugovore o radu uz posredovanje nacionalnalnih službi za zapošljavanje dveju država.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti