O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šib: Sporazum s Kosovom uslov za "odlučujući korak" Srbije k...
02. Oktobar 2019. godine
AUTOR: Beta /// Foto: Izvor: Tanjug / Bojan Stekić
Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da je sveobuhvatni sporazum s Kosovom uslov da Srbija napravi "odlučujući korak" u procesu evrointegracija.

"Nemačka se zalaže za rešenje i želimo da se dijalogom dođe do sveobuhvatnog sporazuma koji će biti uslov da Srbija napravi odlučujući korak ka članstvu u EU", rekao je Šib za televiziju Prva.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da reši problem Kosova da bi postala članica EU i "koristila sve prednosti" članstva.

Ambasador je rekao da je "žalosno" što Priština nije ukinula takse na robu iz Srbije i pored svih pokušaja da se to izdejstvuje.

"Priznajem, žalosno je da takse nisu ukinute bez obzira na sve pokušaje da se to reši. To nisu pokušavale samo Nemačka i Francuska nego i neke uticajnije zemlje. Nadamo se da će takse biti ukinute nakon izbora na Kosovu", izjavio je Šib i dodao da Berlin i Pariz podržavaju dijalog Beograda i Prištine u postojećem formatu.

Odgovarajući na pitanje o pisanju tabloida Alo da je Nemačka ponudila Srbiji Folksvagenovu fabriku u zamenu za priznanje Kosova, Šib je rekao da ne zna otkud taj naslov.

"Tu nije reč o nekoj trampi već o dugoročnom procesu u kom se rešava veliki broj pitanja", izjavio je nemački ambasador, ali i dodao da je ekonomski razvoj Srbije važan i da tu Nemačka može dati doprinos.

Šib je izjavio da sa savremenim problemima kao što su migracije, terorizam ili klimatske promene nijedna država ne može sama da se izbori i da je zbog toga EU "pravi model".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti