O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zvanična odluka: Ako ne poštuju ova pravila, pacijenti će bi...
27. Novembar 2020. godine
IZVOR: B92 /// Foto: BETAPHOTO/ Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll
Beograd -- Dr Goran Stevanović naglasio je da svi pacijenti sa simptomima moraju najpre da se jave u kovid ambulante.

"Molim građane, a od danas je to i zvanična odluka da moraju svi da se jave u kovid ambulante prvo i inicijalno, da se tamo uradi inicijalna dijagnostika, to je ono što praktično zaglavljuje rad u prijemno-trijažnim ambulantama u samim bolnicama", rekao je direktor Infektivne klinike.

Kako je rekao, produženo je radno vreme kovid ambulanti po domovima zdravlja u Beogradu do 22 časa.

"Tek sa uputom iz kovid ambulanti i sa urađenim analizama pacijenti idu u prijemno-trijažni centar. Odlučeno je da svi oni koji dođu u trijažnu ambulantu, a nisu prethodno uradili ove analize i nisu vitalno neposredno ugroženi, budu vraćeni za domove zdravlja. Molim za razumevanje", naveo je Stevanović.

Dr Mijomir Pelemiš najavio je da će se vršiti preraspodela pacijenata.

"Mesta su popunjena, ali je dogovoreno da se naprave detaljne vizite i da bolesnici koji su blizu izlečenja, odnosno ostalo im je par dana do kraja, budu poslati širom Srbije, uglavnom Niš i Kragujevac, tamo ima dovoljno mesta", rekao je on.

Kako kaže, to za njih neće predstavljati nikakav rizik, a značiće lekarima.

"Imamo veliki broj zaraženih i prijema, veliki pritisak na kovid ambulante. Nema trenutno nikakvih problema što se zbrinjavanja tiče, lekari savesno i odgovorno rade svoj posao. Jedna dobra vest je da imamo izvanredne lekare i kiničare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom. Nema razlike između svetskih i naših lekara. Ali, pomozimo im svi da bude što manje obolelih", naveo je Pelemiš.

"U KBC Zvezdara jutros je na stanju bilo 404 pacijenta, od toga 50 pacijenata na intenzivnoj nezi i 22 najteža pacijenta su intubirana, ostali su na neinvazivnoj ventilaciji. Kapaciteti su, takoreći, dovedeni do maksimuma. Većina pacijenata koja se prima zadnjih nekoliko dana su sa teškom kliničkom slikom, što se vidi po tome kolika je potrošnja kiseonika. U zadnja četiri dana je bila potrošnja preko šest tona kiseonika, jedan dan smo bili na tehničkoj granici od sedam tona, što je nama dovoljno za pola godine u non-kovid režimu", rekao je direktor KBC Zvezdara Petar Svorcan.

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević.je naglasila da infektivna klinika radi punom parom.

"Probili smo sve rekorde, ima daleko preko 400 pregleda za 24 sata. Čuli ste šta je rešenje, ne sme se preskakati dom zdravlja", rekla je Milošević.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti