O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"NATO ne bi reagovao da je Milošević prihvatio Rambuje"
10. Jun 2021. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: EPA/EFE MARK ABRAHAM
Da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu verovatno ne bi došlo do toga da akcija NATO bude sprovedena, izjavio je Vesli Klark.

Klark je rekao da je intervencijom okončano, kako tvrdi, etničko čišćenje koje se događalo u tom trenutku, a da je građanima Kosova pružena prilika da uspostave sigurnost i demokratiju.

Klark, međutim, smatra da "posao još nije završen", jer i dalje postoje tenzije između Srbije i Kosova, a kako kaže, napetosti postoje i između Bugarske i Severne Makedonije, kao i na Balkanu.

Klark tvrdi da je "sporazum ponuđen predsedniku Slobodanu Miloševiću u osnovi bio identičan sporazumu predviđenom za Bosnu i Hercegovinu".

On ocenjuje da se Milošević "uobrazio". "Kada je 1995. trebalo prebaciti NATO trupe do BiH, Milošević se saglasio i poručio da se to može učiniti preko teritorije Srbije.

Četiri godine kasnije promenio je mišljenje odbacivši sve ponuđeno.

Sabotirao je odnose, pregovore i zapravo sukob učinio neizbežnim. I tvrdoglavo je istrajavao u tome", tvrdi Klark.

On tvrdi i da su vazdušni napadi "bili upereni protiv tadašnjeg političkog režima."

Kaže da se Milošević nije predomislio i da je pribegao oružanom sukobu.

"Njegove trupe su počinile brojne brutalnosti na Kosovu tako da je on ishod učinio neizbežnim", smatra Klark i dodaje da je posle svega nekoliko dana Alijansi postalo jasno da se Milošević mora odreći Kosova.

"Da se nije okrenuo oružju možda bi pomirenje bilo moguće, danas bi možda bilo više mira, ne bi bilo aktuelne napetosti", smatra Klark i dodaje da su se srpske vojne i policijske snage povukle sa Kosova, ali da je u Srbiji, kaže, i dalje sveprisutno nezadovoljstvo ishodom.

Na pitanje novinara Glasa Amerike da li postoje reči utehe za građane koje nisu imale nikakve veze sa Miloševićem, ali su oni i njihove porodice stradale, Klark kaže da su "devedesete bile teške godine za Srbe.

" Klark kaže i da se osećao "užasno" zbog civilnih žrtava čiji je uzrokm bilo njihovo pogrešno ciljanje. On navodi da je bilo stvari koje su činili pogrešno tokom kampanje i ljudi su gubili živote. Intervencija NATO je počela 24. marta, okončana 10. juna 1999. godine, a odluka o intervenciji, bez saglasnosti Ujedinjenih nacija, doneta je nakon neuspešnih pregovora u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti