O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Putin objavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji
21. Septembar 2022. godine
Autor:N1 Beograd, Sputnjik, Rojters /// Foto: Tanjug/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, javljaju agencije. Ukaz o delimičnoj mobilizaciji je potpisan, a parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za njeno izvođenje. On je objasnio da je Ministarstvo odbrane preporučilo da se aktiviraju vojni rezervisti, pošto se zemlja suočava sa produženim kofliktom u Ukrajini i Donbasu. Putin je kazao da Rusija poseduje oružje modernije od onog koje ima NATO i da će ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biti upotrebljena sva sredstva. "To nije blef", istakao je.

Kaže i da „Zapad prešao svaku granicu“, te da neodgovorni političari govore o isporukama ofanzivnog naoružanja Ukrajini.

„Rusija, kao i do sada, će zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države. Zapad je krenuo na nuklearne ucene, upotrebu oružja za masovno uništenje protiv Rusije“, naveo je ruski predsednik, a prenosi Sputnjik.

On je rekao i da glavni ciljevi operacije u Ukrajini ostaju nepromenjeni da je Luganska Narodna Republika u potpunosti oslobođena, a Donjecka Narodna Republika delimično.

Prema njegovim rečima, u pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost.

„Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini“, istakao je Putin.

Ocenio je i da zapadne države podstiču Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije.

U obraćanju koje je prenosila Prva ruska TV, Putin je naveo da se delimična mobilizacija odnosi na rezerviste sa iskustvom koji će proći prethodnu vojnu obuku.

On je kazao da je već potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji koja će početi već danas.

Putin se obratio naciji dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinska regiona Rusiji kasnije ove nedelje – Luganska, Donjecka, Hersona i dela Zaporožja.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti