O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dežer: Napredujete, ali nedovoljno
04. Maj 2012. godine
Srbija je načinila niz koraka u borbi protiv diskriminacije donošenjem pravnog i formiranjem institucionalnog okvira, ali to i dalje nije dovoljno, rekao je danas Vensan Dežer.
Šef Misije EU u Beogradu prisustvovao je dodeli nagrada za borbu protiv diskriminacije Koalicije protiv diskriminacije.

Nagrade je dobila saradnica Zavoda za rodnu ravnopravnost Dragana Todorović u kategoriji javne vlasti, grupa "Spomenik" u kategoriji organizacije civilnog društva, Ebart dokumentacija u kategoriji biznis sektora, novinarka Snežana Čongradina i reditelj Stevan Filipović.

"Srbija je načinila niz značajnih koraka. Donet je pravni okvir i formiran je institucionalni okvir koji je počeo da pokazuje efikasnost", rekao je Dežer i dodao da postoje dostignuća, ali da ona nisu dovoljna.

Ukazujući da i dalje postoje primeri diskriminacije, posebno Roma, LGBT osoba, manjina..., on je naveo da je za borbu protiv diskriminacija neophodna politička volja.

Koalicija protiv diskriminacije, koju čine desetak nevladinih organizacija, ustanovila je "Godišnju nagradu protiv diskriminacije" kao priznanje pojedincima, organizacijama, institucijama, kompanijama i medijima koji su u toku jedne godine učinili najviše napora u suzbijanju diskriminacije prema manjinskim i marginalizovanim grupama i doprineli unapređenju jednakosti svih građana u Srbiji.

Prethodno je na konferenciji za novinare Koalicija protiv diskriminacije predstavila Izveštaj o diskriminaciji za 2011. godinu u kome je navedeno da je u Srbiji i dalje veliki problem diskriminacija Roma i LGBT populacije, kao i da neodržavanje "Parade ponosa" predstavlja najozbiljniji slučaj diskriminacije u prethodnoj godini.

Izvor: Tanjug, Mondo, Foto: Medija centar
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti