O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Digitalna slika lokalne zajednice
30. April 2012. godine
U ponedeljak 30. aprila 2012. u Klubu poslanika održana je svečana ceremonija dodele priznanja nagrađenim učesnicima konkursa „Unapređenje komunikacije građana i organa javne vlasti posredstvom Interneta“ , koje je organizovala Uprava za digitalnu agendu. Medijski arhiv Ebart osvojio je treću nagradu za projekat “Digitalna slika lokalne zajednice”.
Državna sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić istakla je značaj ove inicijative koja je pokrenuta ove godine i nastaviće se u narednom periodu, a ima za cilj da bliskije poveže građane sa državnim organima i lokalnom samoupravom kako bi se na odgovarajući način zajednički radilo na poboljšanju uslova za život i rešavanju svakodnevnih problema sa kojima se svi susrećemo. Ona je naglasila da je vrlo zadovoljna brojem pristiglih prijava i kvalitetom ponuđenih ideja za unapređenje komunikacije građana i organa javne vlasti, te da će Digitalna agenda svim raspoloživim sredstvima pružiti podršku za implementaciju nagrađenih softverskih rešenja i aplikacija.

Projekat “Digitalna slika lokalne zajednice” nudi građanima mogućnost da na brz i lak način dođu do svih relevantnih objava o svom mestu ili okrugu iz štampanih medija, koje su prikupljene u periodu od 2003. godine do danas. Pretraga objava vrši se pomoću unosa željenih ključnih reči u polje za pretragu ili odabirom odgovarajuće godine i kategorije (po temi/rubrici, ličnosti instituciji, događaju, mestu, datumu).

Korišćenjem ovog alata sugrađani će biti u mogućnosti da redovno prate sva važna dešavanja u svom gradu i na jednom mestu da pronađu sve tekstove iz lokalnih i nacionalnih medija koji ih interesuju. Sa druge strane svi korisnici baze moći će na izvestan način da vrše kontrolu rada organa lokalne samouprave i da prate na koji način se troše budžetska sredstva i da li se poštuje volja i glas građana, te da li se ispunjavaju izborna obećanja. Korisnici servisa mogu biti i đaci i studenti, lokalni novinari i svi drugi koji bi pristup bazi bio značajan za dalji rad.

Novinski arhiv Ebarta sadrži više od 2.500.000 tekstova iz štampanih medija sa područja Srbije, a na ovaj način deo raspoloživih materijala biće dostupan široj javnosti i običnim građanima koji često nisu u mogućnosti da redovno prate štampu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti