O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pokušaj krađe imena "Insajder"
04. Maj 2012. godine
Beograd -- Dragan J. Vučićević, koji je radio kao novinar Nacionala, Kurira, pa Presa, pokušava da ukrade ime "Insajder" najavljujući da će se tako zvati njegove novine.
Pravni zastupnici B92 i redakcije Insajdera podneli su sudu zahtev da Vučićevićevoj firmi zabrani da svoje dnevne novine izdaje pod imenom Insajder.

Advokatski tim B92 pokrenuće sve zakonom predviđene mehanizme da spreči krađu imena "Insajder".
I pored toga što je B92 zaštitio ime i logo Insajdera još 2004, Dragan J. Vučićević već nekoliko nedelja najavljuje pokretanje dnevnih novina pod imenom "Insajder". Na ovaj način Vučićević pokušava da obmane javnost da je u pitanju dnevni list koji ima veze sa emisijom Insajder, koja se na TV B92 emituje još od 2004. 

Vučićević je otišao i korak dalje, pa je ignorišući zakon podneo i zahtev Zavodu za zaštitu intelektualne svojine da zaštiti ime "Insajder". 

Mirela Bošković iz tog zavoda kaže: "Zakon o žigovima je tu potpuno jasan i on propisuje da nijedno lice ne može žigom da zaštiti znak koji je identičan ili bitno sličan bilo ranije registrovanom žigu, ili ranije podnetoj prijavi za priznanje žiga". 

B92: "Da li bi korišćenje imena 'Insajder' bilo krađa?" 

Mirela Bošković: "Korišćenje žiga 'Insajder' bi bila krađa, ali uz napomenu da pitanje utvrđivanja povrede prava je nešto što mora da utvrdi sud." 

Advokatski tim B92 upozorava da bi izdavanje novina sa imenom “Insajder” predstavljalo zloupotrebu emisije koja je beskompromisnom borbom protiv korupcije gradila kredibilitet. 

"Ne uzima se žig 'Insajder' zato što on ništa ne znači - naprotiv. Insajder nešto znači zato što je tim ljudi koji iza toga stoje gradio svoj kredibilitet godinama. Kad to počne da koristi neko drugi, nesumnjivo može da dođe do razvodnjavanja i do slabljenja te prepoznatljive snage koju taj znak ima", kaže pravni zastupnik B92 Slobodan Kremenjak.

Vučićević koji je, kao novinar "Nacionala", "Kurira" i kasnije "Presa", javno osporavao maltene svaku temu koju je Insajder pokretao, danas na svom profilu na Tviteru najavljuje da će novine koje pokreće biti "noćna mora srpskih korupmiranih skotova“. 

Inače, na njegovom profilu na Tviteru, pored imena, piše da će novine Insajder biti objavljivane od 9. maja. 
Vučićević i novine u kojima je radio godinama su vređali i pokušavali da diskredituju Insajder, koji je u tim tabloidima nazivan "Gebelsovom totalitarnom propagandom“, a novinari Insajdera – autsajderima, lažovima i manipulatorima. 

Vučićević je bio zamenik urednika "Nacionala", koji je ugašen u vreme akcije "Sablja", posle ubistva premijera Zorana Đinđića, a koji je, prema analizama medijske dokumentacije Ebart, vodio otvorenu kampanju protiv predsednika Vlade Srbije. Nakon toga, bio je zamenik urednika "Kurira" u kojem je u to vreme radio i Gradiša Katić, bivši urednik "Identiteta", koji je takođe ugašen u "Sablji", a čiji su vlasnici, kako je otkriveno posle ubistva premijera, bile vođe "zemunskog klana" Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija. 

Katić je bio uhapšen u akciji "Sablja", a zatim je u "Kuriru" pratio suđenje za ubistvo premijera Srbije. Vučićević je iz "Kurira" prešao u "Pres", a sada najavljuje osnivanje novina sa ukradenim imenom "Insajder". 

Do danas, međutim, nije jasno čiji kapital stoji iza još jednog dnevnog lista u Srbiji. Na profilu na Tviteru Vučićević je naveo da će ih sam finansirati, ali nije objasnio odakle mu novac za iznajmljivanje i opremanje poslovnog prostora u centru Beograda u zgradi na Terazijama, gde je od marta registrovana firma "Insajder tim", kao ni za plate novinara i troškove izdavanja ovog dnevnika.

Izvor: B92, Foto: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti