O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
„Patriotska” pljačka u srpskoj štampi
19. Oktobar 2012. godine
Ukoliko nisu lično „prozvani“, političari se, po pravilu, klone tema koje mogu na bilo koji način da ih sa njima povežu. Kako štampani mediji prate serijal Insajdera “Patriotska” pljačka, za Insajder piše direktor medijskog arhiva Ebart Velimir Ćurgus.
U periodu od 21. septembra do 16. oktobra objavljeno je ukupno 43 teksta u kojima se piše o seriji „Patriotska pljačka“ ili se emisija Insajder samo pominje. 

Razvrstali smo ove tekstove na dve grupe: najave – kojih je ukupno bilo devet i prikazi - od reakcija, pominjanja, analiza, kritika i komentara – ukupno: trideset i četiri. 

Ubedljivo najveći broj najava i prikaza bili su pozitivno intonirani, kako prema samoj emisiji Insajder tako i prema temi „Patriotska pljačka“. Jedini izuzetak predstavljaju tekstovi objavljeni u kragujevačkom „Pečatu“ u kojem autor Miodrag Žarković dosledno kritikuje i Insajder, i „Patriotsku pljačku“ i B92. Miodrag Zarković ne propušta priliku da u negativnom kontekstu pomene Insajder ili B92 kadgod mu to padne na pamet. Tako je tekst od 12. oktobra 2012, u kojem je glavna tema glavni i odgovorni urednik RTS-a Aleksandar Tijanić, nazvao „Spoljni saradnici B92“. U istom tekstu postoji i jedan post skriptum koji glasi: „P. S. Sigurno je jedino da je na spasavanje Srbije prionuo dotični Jakšić, lider Srba sa severa Kosova, i to na najkonkretniji način: pomenutim odbijanjem kvislinške zubne bolesti zvane „Insajder“. Došlo je vreme da se pripomogne Jakšiću. U sledećem broju.” 

Na “kvislinšku zubnu bolest” negativno su reagovali lokalni političari i vlasnici firmi koje se pominju u „Patriotskoj pljački“. Zbog toga se oglašavaju „Knez petrol“ i „Petrobart“. 

Ipak, vrhunac kritike, odnosno pretnje u štampi, objavljuje se 4. oktobra u „24 sata“. 

“Devetnaest privrednika sa severa Kosova napisalo je "Opomenu pred utuženje", namenjenu rukovodstvu B92, kojom zahteva da ova TV odmah zaustavi serijal "Patriotska pljačka" i prestane da, kako se navodi, neselektivno, paušalno i bez dokaza optužuje sve privrednike i čitave privredne grane sa severa Kosmeta za šverc, utaju poreza, pranje novca i druge kriminalne radnje”. 

To da se odmah zaustavi serijal jer on uopšteno, i bez dokaza optužuje sve privrednike sa severa Kosova za šverc, predstavlja najozbiljniju kritiku iza koje se, na žalost, ne može vidieti koji su privrednici i privredne grane u pitanju. 

Od zvaničnih, aktuelnih političara reagovao je samo podpredesednike Vlade Aleksandar Vučić koji je najavio da će odmah biti ukinuta dvostruka plaćanja ljudima na Kosovu. Od političara su uglavnom reagovali oni iz prethodnig perioda. Na primer, Borislav Stefanović, bivši šef srpskog progovaračkog tima, potvrdio je u Blicu od 10. oktobra da su navodi „Patriotske pljačke“ tačni. Inače, poslednjih dana se oglasio i Nebojša Čović da bi negirao sopstvenu umešanost u finansijske transakcije. 

Štampa je uglavnom ponavljala glavne tvrdnje iz „Patriotske pljačke“, uz gromoglasne naslove (Hapse Čovića, Milijarde za fiktivne plate, Srbija potrošila 2,8 milijardi evra za pomoć Kosovu...) U svojim komentarima u Danasu Svetislav Basara najviše se bavio ulogom DSS-a i Vojislava Koštunice u ovoj aferi što je izazvalo dodatnu polemiku između njega i predstavnika DSS-a. 

Ukoliko, međutim, uporedimo reakcije na prethodne serijale Insajdera (Kolubara, građevinska mafija i fudbalska mafija) uočićemo da su se javne i političke ličnosti mnogo više oglašavale povodom serijala o pljački u basenu Kolubara. O slučaju Kolubaru 2011. godine objavljeno je stotinak tekstova. Očigledno je da reakcije javnh ličnosti veoma zavise od trenutka kada se neka tema „otvori“. Ukoliko nisu lično „prozvani“, političari se, po pravilu, klone tema koje mogu na bilo koji način da ih sa njima povežu. Pretpostavljamo, zbog toga, da bi serijal „Patriotska pljačka“ bio – bar kad su u pitanju aktuelni političari – mnogo „posećeniji“ da se emitovao tokom izborne kampanje. 

Ovako, ostaje da se vidi koliko će „prozvanje“ pojedinih političara dovesti do otvaranja ove teme na srpskoj političkoj sceni.

V. Ćurgus

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti