O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
CeSID: Lista DS najzastupljenija
06. Maj 2012. godine
Beograd -- Izborna lista "Izbor za bolji život" i njen kandidat Boris Tadić bili su najzastupljeniji u izbornom programu televizija sa nacionalnim frekvencijama.
Boris Tadić, predsednički kandidat
To je pokazalo istraživanje CeSID-a.

Teme Kosova i pridruživanja EU bile su manje zastupljene u kampanji u poređenju sa prethodnim izborima, pokazala su istraživanja nekoliko organizacija koje su pratile izbornu kampanju u Srbiji.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) naglasio je da je istraživanje televizijskog programa poslednjih sedam dana kampanje pokazalo da se, kao i u prethodnim izborima, nastavlja veliki upliv komercijalnog sadržaja u odnosu na informativni. 

Prema njegovim rečima, to je loše jer u predstavljanju stranaka ima malo novinarskog rada, informacije potiču od samih stranaka. 

Klačar je naveo da su kampanjom dominirale drugačije teme u odnosu na prethodne izbore, kada su teme Kosova i EU bile visoko kotirane, takođe, u ovoj kampanji izborni blokovi na televizijama bili su "usitnjeni", sa ravnopravno zastupljenim strankama i unapred filtriranim izjavama. 

Istraživanje CeSID-a pokazalo je da je, na šest televizija sa nacionalnim frekvencijama, u ukupnom izbornom programu najzastupljenija bila lista "Izbor za bolji život" sa 26 odsto, a slede lista "Pokrenimo Srbiju" sa 23 odsto i Ujedinjeni regioni Srbije sa 19 odsto. 

Što se tiče predsedničkih kandidata, najzastupljeniji je bio kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić sa 33 odsto, a slede Ivica Dačić sa 14 odsto, Čedomir Jovanović - 13 odsto i Tomislav Nikolić - devet odsto. 

Klačar je naveo da je kampanja za izbore bila izuzetno propraćena u dnevnim novinama, da je kampanja bila visoko personalizovana, odnosno da su u ime stranaka, najviše do tri čoveka prenosila izborne poruke. 

Na uzorku od osam dnevnih listova, pokazalo se da je najzastupljenija bila lista "Izbor za bolji život" sa 29 odsto ukupnih tekstova, a slede koalicije okupljene oko SPS-a i SNS-a, dodao je on. 

Istraživanje interneta i društvenih mreža pokazalo je da su u kampanji bile najzastupljenije teme zapošljavanja, investicija, korupcije, dok je manje reči bilo o životnom standardu, a interesovanje za teme EU i Kosova opalo je u odnosu na prošle izbore, saopštili su predstavnici Fondacije Ebart. 

Istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) pokazalo je da su u kampanji stranke ponudile "gomilu opštih pojmova" o rešavanju problema građana umesto konkretnih predloga. 

Slobodan Georgijev iz BIRN-a istakao je na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres-klubu da je kampanja pokazala da političke partije većinom nemaju prave programe po kojima bi bili prepoznatljivi i da se ne bave nikakvim specifičnim pitanjima. 

On je naveo da su za građane, prema istraživanju te organizacije, prioritetna pitanja ekonomije, odnosno životnog standarda, zapošljavanja, a da tek onda slede korupcija, vladavina prava, Kosovo i EU.

Izvor: Tanjug, B92, Foto, Tanjug, Arhiva
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti