O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
PALMER OGOLIO NAMERE ZAPADA
4. Septembar 2019. godine
Večernje novosti
AMERIČKI EMISAR TVRDI DA JE MEĐUSOBNO PRIZNAVANJE KLJUČNA TAČKA DIJALOGA Interesuje ih samo naš pečat na "državnost" Kosova, a ništa nam ne nude zauzvrat PORUKA Metjua Palmera, novoimenovanog američkog izaslanika za Balkan - da bi SAD želele da vide međusobno priznavanje kao centralnu tačku dogovora Beograda i Prištine, uz opasku da "niko ne treba da ima osećaj da je izgubio", ali bez nagoveštaja šta bi to Srbija mogla da dobije, ne treba da čudi. Jer, ključni svetski igrači, SAD i EU, u raspetljavanju kosovskog čvora nam zapravo ne nude - ništa. Iako je Palmer, koji se juče na marginama Strateškog foruma na Bledu sastao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i odlazećim ministrom za spoljne poslove tzv. Kosova Bedžetom Pacolijem, poručio da je njegov cilj da "što pre vrati Beograd i Prištinu za pregovarački sto i osigura dogovor", po pitanju Kosova ništa se suštinski neće rešavati pre leta sledeće godine, a vrlo verovatno ni tada. Mi smo za kompromis oko Kosmeta, nija nam stalo da nas Priština prizna, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Primetili ste u poslednje vreme ofanzivu na Srbiju. Svi bi hteli da kažu nešto protiv naše zemlje. I sad kažu - želimo međusobno priznanje s Kosovom. I videli ste - ćutim, ne zato što ništa ne bih imao da im kažem, ali za takve imam samo jedno pitanje: Da li stvarno mislite da nam je mnogo stalo da nas privremena vlada u Prištini prizna na bilo koji način, nas koji smo članovi UN, svih svetskih organizacija i institucija. Kako stvari stoje, Beogradu je istaknut jedino zahtev da pristane na međusobno priznavanje, bez ikakvih garancija da će Srbija ući u EU ili da će biti sklopljeno jače partnerstvo sa Vašingtonom, koje bi i našoj državi, i celom regionu obezbedilo dugoročnu ekonomsku stabilnost i mir. Ne samo da nema spremnosti da se Srbiji, recimo, u sklopu dogovora o KiM daju čvrste, pisane garancije da će do 2025. postati članica EU (što je u jednom trenutku figuriralo kao ideja u pojedinim diplomatskim krugovima), nego naše pristupanje evropskoj zajednici nikad nije bilo na dužem štapu. Takođe, uprkos težnjama dela aktuelne američke administracije, pogotovo ljudi iz najbližeg okruženja predsednika Donalda Trampa, poput njegovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, da Vašington bude fleksibilniji po pitanju KiM - ne prolazi ni ideja o korekciji granica ili podeli, kao mogućem rešenju višedecenijskog konflikta. Tom konceptu se suprotstavljaju kadrovi u Stejt departmentu zaostali iz vremena Klintonove administracije, a koji i dalje imaju jako uporište među demokratama. Tu je i Nemačka, koja je praktično od starta "sahranila" ideju razgraničenja. Palmer je juče na Bledu rekao da očekuje da će buduća kosovska vlada imati pozitivan stav prema dijalogu i da će ukinuti takse na robu iz centralne Srbije, kao i da kada se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto, SAD mogu da imaju ključnu ulogu.

Antrfile:

DOPUNA POMPEA

PREMA saznanjima "Novosti", upravo je na Palmerovo insistiranje, saopštenje Stejt departmenta o susretu državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Aleksandra Vučića u Njujorku ugrađena rečenica o "postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa koji vodi uzajamnom priznavanju". Tu formulaciju nije upotrebio Pompeo u tvitu posle razgovora sa Vučićem, u kom je naveo da će "normalizacija odnosa sa Kosovom ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice".

DAČIĆ POSLE SUSRETA SA SPECIJALNIM IZVESTIOCEM SAD

PRVO VLADA U PRIŠTINI, PA DIJALOG

MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je sastanak sa specijalnim izvestiocem SAD za Balkan Metjuom Palmerom na Bledu bio pozitivan i da se nada se da će Palmer imati pozitivnu ulogu po pitanju dijalog Beograda i Prištine.
Dačić je rekao da je potrebno sačekati izbor novog visokog predstavnika EU Žozepa Borela i tranziciju od Mogerinijeve do Borela, kao i novu vladu u Prištini: - Otvara se mogućnost za nastavak dijaloga, ali nije realno očekivati da se to desi pre formiranja nove vlade u Prištini.
On je dodao da je ovo njegov prvi susret sa Palmerom otkako je on imenovan za specijalnog izaslanika za Balkan, iako se poznaju više od 10 godina.

PACOLIJEV SAVETNIK ZIBERAJ OPET POMINJE "CRNE LISTE"

VUČIĆU BI DA ZABRANE DA IDE NA KiM

DIREKTOR Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je juče da bi voleo da vidi stav EU povodom poruke Jetlira Ziberaja, savetnika odlazećeg ministra spoljnih poslova tzv. Kosova Bedžeta Pacolija, da se neće odobriti ulazak na Kosovo nijednom predstavniku drugih zemalja, posebno srpskim zvaničnicima čiji bi cilj bio da učestvuju u kampanji. Na toj "crnoj listi" nalazi se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
- Ziberaj je, kao i njegov šef Pacoli, državljanin Srbije, i trebalo bi da se upozna sa time da je sloboda kretanja u Srbiji, gde živi, a i u drugim delovima Evrope, jedna od ključnih vrednosti, da je sadržana i u sporazumima na koje su se njegovi šefovi obavezali - naveo je direktor Kancelarije za KiM.
Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je za Sputnjik da Kosovo svoju "državnost" pokušava da dokaže na jedini način koji razume - nasiljem nad manjim i slabijim.

SRPSKA LISTA

 POJAČANJE U OBILIĆU

ODBORNIK u Skupštini opštine Obilić Slaviša Spasić prešao je iz Samostalne liberalne stranke i pristupio Srpskoj listi, javio je portal "Kosovo onlajn". Spasić je rekao da je tu odluku doneo jer podržava politiku predsednika Aleksandra Vučića.
- Više od godinu dana nisam učestvovao na sastancima SLS, ne sviđa mi se politika te stranke - rekao je Spasić.

UZROK NAPADA

 SMETA IM SVE SRPSKO

SRPSKOG mladića kojeg su Albanci izboli u Severnoj Mitrovici juče je u KBC u ovom gradu obišao pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković i tom prilikom poručio da će Srbija učiniti sve da zaštiti srpski narod na Kosmetu. Petković je rekao da ranjavanje mladića predstavlja pokušaj ubistva.
- Povređeni srpski mladić predstavlja simbol srpskog otpora albanskom ekstremizmu i borbe srpskog naroda koja traje već 20 godina, posebno na ibarskom mostu. Srbija će insistirati da pravda bude zadovoljena - naveo je Petković.
Prema njegovoj oceni, incidenti na Kosovu dešavaju se zbog mržnje albanskih političkih partija prema svemu što je srpsko. I. R.

SLUČAJ U MITROVICI

 PRONAĐENA BOMBA

EKSPLOZIVNA naprava pronađena je juče u severnoj Mitrovici u naselju Brđani, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Branislav Radović. On je za "Kosovo onlajn" rekao da je ručna bomba pronađena kod jedne zgrade koja je u izgradnji.

Autor: D. M. - D. R. Đ.
Kurti preuzeo premijersku dužnost
04. Februar 2020. godine
Arhiva vesti