O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
BEZ MOSTOVA ŽIVOTA NEMA
7. Jun 2019. godine
Večernje novosti
TRODNEVNIM NEZAPAMĆENIM UDARIMA BUJIČNIH VODOTOKA TEŠKO OŠTEĆENA SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA U KRALjEVAČKOM KRAJU Bujice srušile ili teško oštetile 16 ćuprija i 20 saobraćajnica POSLE gotovo trodnevnih borbi sa poplavom i bujicama, voda se polako povlači iz najugroženijih područja u kraljevačkom kraju - Grdice, Adrana, Drakčića, Mrsaća, Vrdila, Opalanića, Popovića i Sirče, ostavljajući za sobom milionsku štetu. Uz oko 500 stambenih, pomoćnih i drugih objekata koji su teško oštećeni u poplavi, u nezapamćenom udaru bujičnih vodotoka u kraljevačkom kraju srušeno je ili teško oštećeno 16 mostova, uglavnom lokalnog i pristupnog karaktera, kao i 20 saobraćajnica. Osim mosta na lokalnom putu u selu Sirča koji se potpuno urušio ostavljajući oko sedamdeset domaćinstava gotovo odsečene od sveta, bujica je teško oštetila mostove na lokalnim saobraćajnicama u Bogutovcu, Leševu, Godačici, Glediću, Petropolju, Zakuti, na putu Adrani - Mršinci, preko Musine reke na Ibarskoj magistrali. - Voda se zadržala još u najnižim tačkama, jer ne može tek tako da otekne ka rečnim vodotocima. Angažovali smo kompletnu mehanizaciju da se pod hitno urede i očiste rečna korita kako bi voda što brže oticala - kaže Radoica Kočović, član Gradskog štaba za vanredne situacije. - Prioritetna nam je i hitna sanacija mostova koji su se urušili ili poklekli usled bujičnih udara, kao i popravka saobraćajnica, kako bi se uspostavila nesmetana komunikacija važna za život ljudi i otklanjanje posledica na njihovoj pokretnoj i nepokretnoj imovini. U Petropolju i Zakuti na padinama Gledića bujica je potpuno srušila most na lokalnom putu i urušila saobraćajnicu ka ovdašnjoj osnovnoj školi i crkvi. - Rizično je za decu kojoj je ovaj put jedini ka školi, ali i za desetak domaćinstava. Prijavili smo sve Gradskom štabu za vanredne situacije, ali nas još niko nije obišao. Rekli su da će doći čim se za to steknu uslovi - kaže Nenad Marković, predsednik mesne zajednice Zakuta. U selu Leševo, takođe na padinama Gledićkih planina, u toku su radovi na sanaciji mosta preko Gledićke reke, sagrađenog posle poplave 2014. godine. - Ovaj most je veoma bitan za komunikaciju stanovništva ovog kraja i uspeli smo da ga kamenom koji smo dovezli iz Kamenice spasemo i sačuvamo. Naravno, kada se voda potpuno povuče predstoje i dodatni radovi koje će nadgledati stručnjaci - dodaje Kočović. Radnici komunalnih službi rade punom parom i u Ravanici i Glediću uklanjajući sve ono što je bujica nanela u rečna korita i na obale. U pomoravskom selu Mrsać od juče je zatvoren lokalni put zbog oštećenja na mostu preko Musine reke. - Daleko je da se ide okolo, ali je svakako bezbednije - kažu meštani. - Nadamo se samo da popravku nećemo dugo čekati, jer ovaj put je jedna od žila kucavica ovog kraja.

Antrfile:

U KRUPNjU VANREDNA SITUACIJA, RADI SE NA ISPUMPAVANjU VODE

BOGOŠTICA ODNELA DEO PUTA

U KRUPNjU i 10 okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima. Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano.
Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica. Za 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvadratnom metru, pa su rečice i potoci sa Sokolskih planina brzo nadošli. Najveće probleme napravila je Bogoštica, koja je poplavila domaćinstva i odnela deo puta koji vodi ka istoimenom selu.
Trenutno nema opasnosti od izlivanja, sve tri reke su se povukle u svoja korita, a najveća šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi.
Predsednik opštine Ivan Isailović rekao je da je šteta velika, ali znatno manja nego što je mogla biti i dodao da je izbegnuta veća katastrofa, jer su sva rečna korita očišćena.
- Spremni smo, manje je padavina nego 2014, imamo više bujičnih pregrada i u narednom periodu radićemo na tome da ih bude što više, jer je to jedino rešenje za Krupanj - rekao je Isailović.

Autor: G. ĆIROVIĆ
Arhiva vesti