O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NEĆEMO DATI DA KIDAJU SRPSKO TKIVO
21. Maj 2020. godine
Večernje novosti
PREDSEDNIK SRBIJE RAZGOVARAO SA POGLAVAROM SPC O SITUACIJI U CRNOJ GORI BORIĆEMO se svim pravnim sredstvima da dokažemo međunarodnoj javnosti da neko u Crnoj Gori pokušava da stvori novu pravoslavnu crkvu, sa krajnjim ciljem nestankom srpskog naroda. Insistiraćemo na jedinstvu srpskog naroda, nećemo dozvoliti kidanje nacionalnog srpskog tkiva, jer je neko pomislio da Srbi mogu da se asimiluju. Ovu jasnu poruku, povodom poslednjih dešavanja u Crnoj Gori, poslao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa patrijarhom Irinejom. Predsednik je istakao da se nada da poglavar Srpske pravoslavne crkve nije u pravu kada govori o proterivanju Srba i naglasio da mi nikada nikome ne pretimo, već samo prete našem narodu: - Novih "Oluja" i progona srpskog življa na balkanskim prostorima neće biti - bio je kategoričan Vučić. Istakao je da država Srbija potpuno razume stav SPC po pitanju dešavanja u Crnoj Gori, ali mora da bude nešto obazrivija. Objasnio je da ne želimo Crnoj Gori da radimo ono što su oni nama činili, mešajući se, na najbrutalniji način, ne samo u unutrašnje stvari Srbije, nego su i srušili njen teritorijalni integritet i međunarodno pravo, tako što su priznali Kosovo. Kada političari krenu da formiraju crkve, onda je došlo zadnje vreme - rekao je Vučić, i poručio Podgorici da ne može zabraniti Srbiji da iskaže zabrinutost za stanje i p o š t o v a nj e ljudskih prava svog naroda. Naglasio je da se može razumeti kada neko iz skuta Katoličke crkve, poput Martina Lutera, želi da izađe iz nje, ali da ne možete da razumete da neki političari osnivaju nove crkve, i ne zaustavljaju se tu, već smatraju da je potrebno da se oduzme imovina SPC, koja ima viševekovno vlasništvo i dokaze o tome kroz različite papire. Vučić je ukazao na to da je to samo početak, jer će posle toga da se ide na formiranje pravoslavne crkve na Kosovu, u BiH i Hrvatskoj. P a t r i j a r h Irinej izjavio je da je jasno da je plan Mila Đukanovića da u Crnoj Gori više nema SPC, niti srpskog pravoslavnog naroda, da se stvori jedna nova nacija, crnogorska, koja treba da istisne potpuno sve što se zove srpsko: - Čudno je da čovek, koji nije kršten i ateista je, i koji pripada bivšem ideološkom režimu, hoće da stvori svoju crkvu, što se nije desilo u istoriji hrišćanstva, da to rade samo ljudi koji nisu hrišćani i koji ne podnose hrišćane. Apelujem na njega da promisli i uvidi da, stvaranjem deoba i svađa, ne čini dobro ni svojoj porodici ni svom narodu niti crkvi svojoj. Čak i za vreme Otomanske imperije i za vreme komunizma, vlasti su imale mnogo više respekta prema SPC, u odnosu na ove današnje. Poglavar SPC kaže da je cilj da se ide metodom koju su ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera srpski narod.

Antrfile:

ZAVRŠETAK HRAMA - VELIKI PRAZNIK

PATRIJARH Irinej i predsednik Vučić razgovarali su i o završetku izgradnje Hrama Svetog Save posle više od 100 godina.
Verujem da ćemo ove godine to da uradimo, maksimalno ćemo pomoći da i 100 godina ujedinjenja crkve u drugoj polovini oktobra, kao i sve velike jubileje dočekamo zajedno, kao veliki praznik, uz svetske lidere koji su već najavili dolazak - rekao je predsednik.

PODGORICA ŠIRI NEISTINE O SRBIJI

SRPSKI predsednik ukazao je na to da on ne saziva predstavnike EU, NATO, Ruse, SAD, da im dva sata govori neistine o Crnoj Gori, kao što to rade u Podgorici, govoreći kako su ugroženi od velikosrpske politike: - Tražimo samo jedno: da naši budu svoj na svome, jer nisu dovedeni na teritoriju Crne Gore, već žive tamo vekovima i čuvaju svoj identitet. Skoro 30 odsto stanovništva Crne Gore je srpske nacionalnosti, oni nisu deo vlasti, ne mogu da dobiju svoja prava.
Autor: D. M.
Arhiva vesti