O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VIRTUELNI MEŠTROVIĆ
18. Mart 2020. godine
Večernje novosti
NARODNI MUZEJ ZATVORIO VRATA I OTVORIO ONLAJN TURE KROZ SVOJE IZLOŽBE Lidija Ham: Pokušaj da građanima oplemenimo vreme koje provode kod kuće PRILAGOĐAVAJUĆI se novoj situaciji, Narodni muzej je od ponedeljka zatvorio vrata za posetioce, ali im je od juče omogućio da virtuelno obiđu izložbu "Ivan Meštrović (1883-1962). Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu", koja je krajem prošle godine imala velikog odjeka u kulturnoj javnosti, ali i da virtuelno prošetaju kroz kolonadu karijatida velikog jugoslovenskog vajara - zaštitni znak ulaska u ovaj hram kulture na Trgu republike. - Ovo je samo početak, namera nam je da u periodu koji nam predstoji, za našu publiku uz virtuelne ture, priredimo i videovođenja, kako kroz delove naše stalne postavke, tako i kroz posebne, tematske izložbe - ističe, za "Novosti", kustos Lidija Ham, dodajući da će svi ovi sadržaji uskoro moći da se pronađu na jednom mestu, zasebnoj stranici na sajtu naše krovne muzejske institucije, kao i da će njima moći da se pristupi i sa svih društvenih mreža. - Virtuelnim i video-vođenjem kroz riznicu Narodnog muzeja građanima ćemo pokušati da oplemenimo vreme koje provode kod kuće. Svakom od 40 Meštrovićevih monumentalnih dela, koja su od 17. novembra bila izložena u Velikoj galeriji Narodnog muzeja, na postavci čiji je autor muzejski sasvetnik Vera Grujić, u virtuelnoj turi može se prići sasvim blizu. A svaka od skulptura se može "obići" sa svih strana. Na ekranu su i obeležja sa kojih se može saznati o kom delu je reč i kada je nastalo. Za one koji su izložbu propustili dok je bila otvorena, ovo je prilika da vide i maketu Vidovdanskog hrama (za koji je Meštrović radio dela iz svog "Kosovskog ciklusa"), a koja se inače čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu i specijalno za ovu priliku je stigla u Beograd.

Antrfile:

KROZ STALNU POSTAVKU IZ FOTELJE

GALERIJA Matice srpske se juče iz galerijskog preselila u virtuelni prostor. Tačnije započela je kampanju "Galerija Matice srpske s vama kod kuće", kako bi tokom opsnosti od zaraze virusom korona, ljubiteljima umetnosti učini boravak kod kuće "kulturnijim".
Virtuelna ponuda ove ustanove tako obuhvata program "Odrastanje uz umetnost", namenjen deci i roditeljima, obogaćen muzičkim sadržajima, ali i video-vođenja kroz aktuelnu izložbu. Pripremljene su umetničke igre namenjene celoj porodici. Celokupnu stalnu postavku Galerije sa pričama o najznačajnijim delima na srpskom i engleskom jeziku, može da se pogleda na virtuelnoj turi -http://www.galerijamaticesrpske.rs/virtuelna-poseta.html.
Autor: M. A. K.
Arhiva vesti