O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
TRČI 77 MARATONA ZA 77 DANA
24. April 2019. godine
Večernje novosti
PARAOLIMPIJAC IZ KRAGUJEVCA GORAN NIKOLIĆ U DALEKOJ AMERICI ZAPOČEO HUMANITARNU AKCIJU Želi da animira ljude da pomognu opremanje hale Bogoslovije u Kragujevcu PARAOLIMPIJAC Goran Nikolić iz Kragujevca postavio je sebi nesvakidašnji izazov. Da bi, na svoj način i u okviru svojih mogućnosti, pomogao završetak, odnosno opremanje sportske sale Bogoslovije "Sveti Jovan Zlatousti" u Kragujevcu, gde su radovi počeli još pre petnaestak godina, odlučio je da istrči 77 maratona za 77 dana. Svoju humanitarnu misiju započeo je u Čikagu, u dalekoj Americi, a cilj mu je, kako kaže, da naše ljude iz dijaspore na taj način animira da i oni pomognu. - Reč je o javnom dobru, koje nedovršeno stoji već deceniju i po. Moj cilj je da to privedemo kraju i nameni, da ne ostavljamo dug budućim generacijama - pojašnjava Nikolić razloge svog poduhvata. Sa završetkom hale Bogoslovije stekli bi se uslovi za rad i sportske aktivnosti učenika Bogoslovije, a ovaj prostor, kako kaže Nikolić, omogućio bi i razvoj paraolimpijske akademije, jer bi dvorana bila dostupna i osobama sa invaliditetom, kao i članovima kluba Ekonomac koji nemaju svoj prostor za treninge i odigravanje utakmica. Nikolić, koji je slabovid, već je istrčao jedan nesvakidašnji maraton: upisao se u Ginisovu knjigu rekorda kada je trčao 55 maratona za 55 dana. Bilo je to 2016. godine. Tada je oborio rekord koji je držao jedan Japanac. - Rekordi mi nisu najvažniji. To je samo moj način da krenem u dostizanje nekih (ne)premostivih prepreka. S druge strane, i želja da sopstvenim primerom motivišem sve ljude dobre volje da se priključe i pomognu u humanitarnim akcijama koje promovišem. Da podstaknem misiju darivanja i pomoći drugima - pojašnjava ovaj sportista. Maratonci, kaže, rade u tišini. Dok trče, razmišljaju i o ljudima koji ih bodre. Ta podrška je i dodatni motiv da izdrže i zajedno ostvare ono što je zamišljeno. Trku na stazi u Čikagu započeo je 15. aprila, i posle 77 dana znaće se i rezultati. Njegovi rezultati, ali i rezultati onih koji su odlučili da pomognu u njegovom poduhvatu. On će u 77 uzastopnih dana istrčati punih 77 maratona. Što znači, svakodnevno po 42,195 kilometara.

Antrfile:

DOMAĆINI

ZA smeštaj Gorana Nikolića i njegove ekipe u Čikagu pobrinuli su se naši ljudi na čelu sa ocem Serafimom, igumanom manastira Nova Gračanica u Sjedinjenim Američkim Državama. Oni su, kako kaže paraolimpijac, dobri domaćini i svesrdno mu pomažu da ostvari svoj naum.

PODRŠKA

KAKO bi prikupio sredstva za nabavku opreme za Regionalni centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, Nikolić je 2016. trčao 55 maratona za 55 dana. Prošao je kroz više gradova Srbije, ali i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Tokom te misije imao je podršku mnogobrojnih žitelja gradova kroz koje je prolazio, a neki su mu se pridružili i zajedno sa njim istrčali deo predviđene rute.

Autor: M. LUKOVIĆ
Arhiva vesti