O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
IZBACIVANJE BEZ DOKAZA
16. Maj 2019. godine
Večernje novosti
UEFA DALA JASNE INSTRUKCIJE SAVEZIMA KAKO DA USKLADE SANKCIONISANJE ZA SUMNJIVE UTAKMICE NAMEŠTENIM utakmicama u Evropi trebalo bi uskoro da bude kraj, smatraju u UEFA, jer su svim svojim članicama dali jasna uputstva da svoje disciplinske pravilnike usklade novim odredbama kako bi se stavila "so na rep prepredenim lisicama u klubovima" i sprečilo dogovaranje utakmica. "Prvi žuti karton novčano, drugi žuti - minus bodovi ili izbacivanje iz lige." Po novom, posle prve prijave UEFA za neku sumnjivu utakmicu, FSS će klubove kazniti novčano od milion do 10 miliona dinara, a ako za isti klub stigne nova prijava za neki drugi meč onda su kazne oduzimanje od tri do 12 bodova ili izbacivanje u niži rang. UEFA ima sistem ranog uzbunjivanjanja o sumnjivom klađenju, posle čega preduzima mere. Generalni sekretar FS Srbije Jovan Šurbatović objašnjava nedoumicu šta znači reč "prva i druga informacija". Informacija znači sumnja. UEFA ne želi da se bavi dokazivanjem, jer je to dug i spor proces, pa su svi savezi, kao i mi dobili jasne instrukcije kako da r e a g u j e m o na opravdane sumnje. Uskladili smo pravilnike i jakim kaznama pokušaćemo da u budućnosti sprečimo čak i pomisli o igranju sumnjivih utakmica - objasnio je Šurbatović za "Novosti". Skupština FS Srbije usvojila je nove izmene Disciplinskog pravilnika, posebno člana 83, koji se odnosi na prijave pristigle iz UEFA za nameštene mečeve. Kazne za klubove su:  Novčana kazna od 1.000.000 do 10.000.000 dinara za dobijanje prve informacije od UEFA.  Oduzimanje od tri do 12 bodova ili kazna od tri do 12 negativnih bodova za dobijanje druge informacije iz UEFA.  Diskvalifikacijom u najmanje jedan rang takmičenja niže u odnosu na takmičenje u kojem je bio učesnik u vreme izvršenja disciplinskog prekršaja iz ovog člana Pravilinika. Za fudbalske radnike kazne su sledeće:  Zabrana vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju od godinu dana, za dobijanje prve informacije iz UEFA.  Zabrana vršenja bilo kakve aktivnosti koja je u vezi sa fudbalom u trajanju do godinu do dve godine, za dobijanje druge informacije iz UEFA. Nedavno je Disciplinska komisija FSS kaznila pojedine klubove novčano za igranje "sumnjivih" utakmica (Proleter Novi Sad, Dinamo Vranje, Sinđelić), ali ne bi trebalo da nas iznenadi ako UEFA pošalje na Terazije 35 novi dopis sa još nekim sumnjivim utakmicama iz finiša Superlige. Kazne su rigorozne kakve i treba da budu, FSS ne mora više ništa da dokazuje jer do sada nikad nije ništa bilo dokazano. Međutim, videćemo da li će se i kako primenjivati ove odredbe. Ako se budu poštovale, vratiće se vremenom i poverenje u Superligu i Prvu ligu Srbije, kao i navijači.

Antrfile:

PIROTEHNIKA DO PET MILIONA DINARA

PROMENJENA je i novčana kazna za navijačke pirove na utakmicama, tako da će ona od naredne sezone biti od 500.000 do 5.000.000 dinara za jedan meč.
U članu 63 jedina nedoumica odnosi se na deo rečenice "klub čiji navijači tokom utakmice pale razne vrste pirotehničkih sredstava u KOLIČINAMA KOJE NISU SASVIM ZANEMARLJIVE...". Za navijače Zvezde i Partizana 500 baklji nije ništa, dok je za one iz Niša to previše...
Autor: S. ILIJOSKI
Arhiva vesti