O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
POSLANIK ZARAŽEN, SEDNICA ODLAGANA
30. April 2020. godine
Večernje novosti
PREDSEDNICA SKUPŠTINE MAJA GOJKOVIĆ OBJASNILA ZAŠTO SE ČEKALO NA RASPRAVU PREDSEDNICA parlamenta Maja Gojković rekla je u sredu, na sednici o potvrđivanju odluke o vanrednom stanju i merama Vlade tokom pandemije virusa korona, da Skupština nije mogla ranije da se sastane, jer je jedan poslanik bio pozitivan. Ona je tako odgovorila na zamerke opozicije zašto se poslanici nisu sreli na početku epidemije, što je i tema koja je obeležila dvodnevnu polemiku. Prema našim saznanjima, poslanik Mladen Grujić, koji ne pripada nijednom klubu u parlamentu, bio je pozitivan na virus, a on o tome nije želeo da govori za naš list. Zbog odgovornosti prema bezbednosti poslanika i zaposlenih, sednica nije mogla biti na početku, kada nije bilo maski, rukavica i kada se znalo i da je jedan poslanik pozitivan na virus. Pokažite mi tačno i konkretno šta je prekršeno, sve je urađeno u skladu sa Ustavom, Poslovnikom, Zakonom o Skupštini - rekla je Gojkovićeva. Premijerka Ana Brnabić objasnila je da se poslanici nisu ranije sastali, jer je "procenat obolelih u odnosu na broj testiranih građana 10. marta bio 4,27 odsto, već sledećeg dana je bio 11,92 odsto, 14. marta 17,6 odsto, a 24. marta čak 33,08 odsto". Ona je navela da je Vlada zamolila zakonodavni dom da se sastane čim su se stekli uslovi. Nije reč samo o 250 poslanika, tu je veći broj ljudi, više od 500. Drugo je pitanje da li bi vlast bila kritikovana, šta god odlučila. Sve kritike su bile uperene na to zašto ne uvedemo vanredno stanje, zabranu kretanja, karantin, zašto su naše mere blage... To su sve oni koji danas pozivaju na lupanje u šerpe - rekla je Ana Brnabić. U polemiku o aktuelnom vanrednom stanju, uplela se i diskusija o onom iz 2003, uvedenom zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. Predsednik Nove Zoran Živković zamerio je vlasti zašto vanredno stanje nije uveo parlament, već Vlada i predsednik. Odgovorio mu je šef kluba naprednjaka Aleksandar Martinović: - Vlast, kojoj je pripadao i Živković, uvela je vanredno stanje na teritoriji cele Srbije, iako je po tadašnjem ustavu to mogla da uradi samo na delu teritorije Republike. Živković je negirao da je bilo šta rađeno mimo najvišeg zakonodavnog akta.

Antrfile:

POSLANICI DjB NAPUSTILI SALU

PREDSTAVNICI Dosta je bilo nisu nosili maske i rukavice tokom sednice, pa ih je predsednica Maja Gojković upozorila da poštuju mere ili napuste zasedanje, što su oni i uradili.
Vratite maske na lice. Morate ih upotrebljavati. Neću nastaviti sednicu, jer ugrožavate živote svih nas - rekla je Gojkovićeva.
Premijerka je Raduloviću poručila da je njegovo ludilo uznapredovalo i otelo se kontroli, te da je njena ljudska dužnost da mu kaže da ide na lečenje. Poslanica DjB Branka Stamenković rekla je da je Gojkovićeva "vrhunski manipulator, jer je pre nego što Radulović trebalo da se obrati poslanicima, iznenada napravila veliko pitanje zašto ne nosimo maske u plenumu".
Autor: S. ROVČANIN TOMKOVIĆ
Arhiva vesti