O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
UNIVERZITET U BEOGRADU PAO ZA VIŠE OD 100 MESTA
16. Avgust 2019. godine
Kurir
PAD Objavljena nova Šangajska lista najboljih fakulteta Univerzitet u Beogradu pao je na Šangajskoj listi najboljih svetskih univerziteta, koja je objavljena juče, za više od sto mesta i nalazi se negde oko 420 pozicije. Drugu godinu zaredom UB sklizno je na Šangajskoj listi, iako se očekivalo da ove godine ostane u 400 univerziteta. Međutim, došlo je do pada, pa se nalazi između 400. i 500. mesta. Najbolju poziciju Univerzitet u Beogradu ostvario je 2017. godine, kada je zauzeo 284. mesto u svetu, prošle godine takođe je došlo do pada za 18 mesta, kada je zauzeo 302. mesto. Na već objavljenoj Šangajskoj listi za 2019. po naučnim oblastima, Univerzitet u Beogradu je pao u većini oblasti, a skok je zabeležen u kliničkoj medicini i javnom zdravlju. - Univerzitet u Beogradu se na prestižnoj Šangajskoj listi nalazi između 401. i 500. mesta od rangiranih 1.000 univerziteta u svetu. Pozicija Univerziteta u Beogradu u okviru ovog rangiranja pomerila se naniže u odnosu na stabilno zauzimanje ranga oko 300. mesta u prethodne tri godine, prvenstveno zahvaljujući činjenici da pojedine zemlje, naročito one u istočnoj Aziji, sve više ulažu značajna sredstva u osnaživanje i pozicioniranje svojih univerziteta - saopštio je UB.

Antrfile:

Ivanka Popović, rektorka BU

Pad nije neočekivan

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović izjavila je povodom vesti o padu BU na Šangajskoj listi da je i samo prisustvo BU na toj listi uspeh, s obzirom na nedovoljna ulaganja u nauku i visoko obrazovanje u Srbiji.
Pad nije neočekivan, to se znalo i očekivalo jer su pokazatelji to nagoveštavali već prethodnih nekoliko meseci. Nadam se da ćemo uspeti da popravimo ambijent u Srbiji i da će on biti kompetitivniji i stimulativniji za nauku i obrazovanje - rekla je ona.
Autor: M. B.
Arhiva vesti