O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NE VERUJEM DA PUTIN BLEFIRA
22. Septembar 2022. godine
Blic
Veliki intervju predsednika Vučića američkoj „Njuzmaks televiziji“

Vučić je gostovao sa bivšim “specijalcem” Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, koji ga je odmah pitao o Kosovu, podsetio da su poslednjih nedelja bile prisutne tenzije, ali i upitao vode li se trenutno razgovori po tom pitanju.

Verujem da smo uspešno smanjili tenzije sa kojima smo se suočili pre nekoliko nedelja. Moramo da uložimo još napora da se nastave razgovori i potraga za kompromisnim rešenjem. Nadam se da će i druga strana shvatiti korist od razgovora što je uvek mnogo bolje od retorike zveckanja oružjem, čemu ovih dana svedočimo - rekao je Vučić.

On je kao značajan ocenio dijalog koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom Evropske unije, a u uvodu emisije “Dobro jutro Amerika” podsetio je gledaoce da je Srbija prošle godine obeležila i proslavila 140. godišnjicu odnosa sa SAD, i da su naše zemlje u oba svetska rata bile na pravoj strani istorije.

Dobri odnosi i sa Rusijom i sa Ukrajinom Povodom Vašingtonskog sporazuma i činjenice da se Srbija obavezala na diverzifikaciju energetike, Vučić je rekao da “nije pitanje samo odnosa sa Rusijom, već i toga šta je dobro za Srbiju”.

Uvek smo imali tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom i poštovali teritorijalni integritet svih zemalja u svetu, bili smo principijelni oko toga, ali smo i osudili invaziju na Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN. S druge strane, imamo drugačiji stav prema Rusiji kad je reč o energetskom sektoru, i moraćemo da vidimo sve mogućnosti, kako da unapredimo naš energetski sektor, kako da diverzifikujemo snabdevanje - istakao je Vučić.

On je dodao da “Rivian”, američka kompanija koja proizvodi električna vozila, otvara centar za razvoj i istraživanja. Grenel je pitao predsednika da li će ogromna nalazišta litijuma u našoj zemlji pomoći u razvoju naprednih tehnologija u našoj zemlji.

Nadamo se da će mir preovladati - Imali smo velikih problema sa litijumom u prošlosti, i ja sam napravio neke političke greške. Ali mislim da je dobra poslovna klima razlog zašto “Rivian” dolazi u Srbiju. Oni su tražili atraktivnu zemlju za investiranje, a mi imamo i subvencije i pametne, obrazovane ljude.

Mi smo šampioni Evrope po privlačenju stranih direktnih investicija. Čak 3,3 milijarde evra smo privukli u našu zemlju - kazao je on.

Na konstataciju da on poznaje predsednika Rusije Vladimira Putina i pitanje da li veruje da blefira povodom najave upotrebe nuklearnog oružja, Vučić je rekao da ne misli.

Sada tražite od mene da se ponašam kao politički analitičar, a ja to nisam.

Kao predsednik Srbije, mogu samo da kažem da se nadamo da će mir preovladati i da će svi uraditi sve da se dođe do kompromisnog rešenja umesto da jedna strana bude poražena. Sreo sam Putina mnogo puta, i ne mislim da blefira, kao što je i rekao - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razlike između Bajdena i Trampa Upitan da uporedi odnos sa aktuelnim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, i bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, Vučić je diplomatski odgovorio da je to - najteže pitanje.

Predsednika Bajdena sam sreo četiri, a Trampa dva puta, Bajden je bio najpripremljeniji političar od svih koje sam sreo. A što se tiče Trampa, on je drugačiji tip ličnosti, harizmatičan, buldožer i čovek koji uvek želi da vidi rezultate zbog čega je akcenat u rešavanju kosovskog problema stavio na ekonomiju.

Ocenio je da je Tramp bio svestan da ekonomija može povezati narode na Balkanu i da bi ekonomsko unapređenje života ljudi pomoglo da se reše problemi.

Trampova administracija se posvetila konkretnim problemima kako bi poboljšali živote. Čak 20 federalnih agencija je pokušalo da nam pomogne, kako bi sve strane napredovale ekonomski - rekao je Vučić i naveo povećanje trgovinske razmene i sa SAD i u regionu, kao i da je Amerika podržala „Otvoreni Balkan“ što je značajno za sve.

O holokaustu i zločinima NDH Nakon što je iranski predsednik Ebrahim Raisi doveo u pitanje Holokaust, Grenel je pitao Vučića kako reaguje na ovakve izjave.

Ja mogu da kažem samo kakvo je moje viđenje ovog pitanja. Srbi su veoma bliski prijatelji Jevreja, mi znamo da se Holokaust dogodio.

Takođe verujem da su zločini počinjeni protiv Jevreja tokom Drugog svetskog rata neoprostivi i ne smeju biti zaboravljeni. Tokom Drugog svetskog rata, u nacističkoj NDH postojao je veliki logor, zvao se Jasenovac. Postojao je i logor u Beogradu, u delu grada koji je bio pod vlašću NDH. Taj objekat u Beogradu je bio uništen, mi smo rešili da obnovimo to mesto, da obnovimo sećanja.

Antrfile:

Košarka sa Njujorčanima

Predsednik Aleksandar Vučić napravio je juče mali predah od posla u Njujorku, gde se kasno sinoć obratio u Ujedinjenim nacijama. On je, naime, igrao košarku sa trenerom kog je video dok je prolazio pored parka na putu ka zgradi UN.

“U brzoj šetnji do zgrade UN naučio sam nove stvari o individualnom treningu za košarkaše. Neverovatna je njihova ljubaznost, iako im je trening prekinuo neki stranac”, napisao je Vučić na Instagramu.

Obraćanje Generalnoj skupštini UN

Predsednik Vučić prisustvuje u Njujorku Generalnoj skupštini UN koja će trajati sve do 26. septembra. On je pre početka generalne debate imao niz bilateralnih susreta sa brojnim svetskim i regionalnim liderima, između ostalog i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

“Ozbiljan i otvoren sastanak sa Guteresom tokom kojeg smo podelili zabrinutost sa sve veće globalne izazove sa kojima se svi suočavamo na brojnim poljima”, poručio je predsednik Vučić.

On se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija obratio noćas nešto posle ponoći po našem, odnosno 18 časova po lokalnom vremenu.
Autor: DANIJELA LUKOVIĆ
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti