O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VAŽNO JE DA OEBS NADGLEDA SAM DAN IZBORA
14. Septembar 2019. godine
Blic
Stručnjaci o tome na šta bi trebalo da se fokusiraju strani posmatrači OEBS nije ni svemoguć ni nemoćan, ali je važno da posmatra izborni proces u Srbiji, a najbolja opcija bi bila i da pošalje kratkoročne posmatrače koji su fokusirani na sam izborni dan, kažu stručnjaci nakon potvrde da je poziv za posmatranje izbora stigao u Varšavu iz Beograda. DANIJELA LUKOVIĆ Predlog da OEBS posmatra izbore izneo je lider Nove stranke Zoran Živković, a prihvatio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poziv je poslat 11. septembra, kako je saopštila ova međunarodna organizacija, i najavila da će uskoro poslati misiju da proceni potrebe i dostavi preporuke za rad posmatračke misije. Šta to u praksi znači? Kakva je uobičajena procedura? U izvidnicu prvo dolazi misija za procenu potreba, nekoliko meseci pre izbora, a onda se formira posmatračka misija. Na osnovu procene i preporuke odlučuje se da li će biti primenjeno kompletno posmatranje izbora ili ograničena misija. To je i bio slučaj za prošle vanredne parlamentarne izbore održane 24. aprila 2016. godine. Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a je 18. marta 2016. uspostavila Ograničenu misiju za posmatranje izbora. Činili su je 10 stručnjaka sa sedištem u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača, koji su sedam dana kasnije raspoređeni na šest lokacija širom zemlje. Misija nije posmatrala izborne procese koji su se odvijali na sam izborni dan, jer su poslati dugoročni posmatrači. To znači da su u Srbiju došli nedelju dana od osnivanja posmatračke misije, i zadržali se nedelju dana nakon izbornog dana. Njihova uloga bila je da se fokusiraju na posmatranje i ocenjivanje izborne administracije, primene izbornog zakonodavstva, prirode izborne kampanje i političkog okruženja. Direktor Cesida Bojan Klačar napominje da bi bilo dobro da OEBS ovoga puta pošalje kratkoročne posmatrače koji su fokusirani na sam izborni dan i, prema pravilima, zadržavaju se u zemlji oko nedelju dana. - Dobro je da u Srbiji, posebno u ovim okolnostima, bude posmatračka misija OEBS, i dobro bi bilo da imaju tim u punom obimu, da dođu kratkoročni posmatrači koji bi bili na biračkim mestima na dan izbora. Kada su tu posmatrači, to onda šalje poruku svim akterima da će izbori imati neutralni monitoring, da će sve nepravilnosti biti uočene i da će se o njima i z va n i č n o pisati - napominje Klačar. Kratkoročni posmatrači, inače, posmatraju otvaranje izbornih mesta, nakon čega biraju jedno biračko mesto na kojem nadgledaju zatvaranje i prebrojavanje glasova. Klačar dodaje i da vlast namerno precenjuje značaj dolaska OEBS, a opozicija umanjuje. - Vlast uvodi OEBS kako bi pokazala da će izbori biti fer i pošteni, a opozicija tvrdi da to nije garant. Ne treba zaboraviti da izbore organizujemo mi, a ne OEBS, i samo naše institucije će biti zaslužne da li će biti pošteni ili delimično pošteni. A ono što OEBS napiše u izveštaju postaje relevantno za sve međunarodne aktere - napominje Klačar.

Antrfile:

MIHAJLOVIĆ: OPOZICIJA HTELA OEBS, ŠTA JOJ SAD SMETA?

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da joj „sve što je bojkot izgleda kao kukavičluk“.
- Sve što je bojkot, meni to izgleda kao kukavičluk, ali to je na strani opozicije. Najpre su iz opozicije rekli da će bojkotovati izbore, jer Vlada nije uputila poziv OEBS-u da posmatra izborni proces. Kada je OEBS objavio da je Vlada Srbije uputila poziv da prate izbore, onda smo opet dobili informaciju da će takozvana opozicija da bojkotuje izbore - kazala je Mihajlovićeva.
Autor: DANIJELA LUKOVIĆ
Arhiva vesti