O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
KREĆE ISPLATA 100 EVRA OSTALIMA NAJKASNIJE 1. JUNA
11. Maj 2020. godine
Kurir
OTKRIVAMO Odgovori na nedoumice o državnoj pomoći U petak Procedura Prijavljivanje građana od 15. maja, kad će početi isplata novca penzionerima i korisnicima socijalne pomoći, kaže za Kurir ministar finansija Siniša Mali U petak, 15. maja, počinje isplata 100 evra jednokratne državne pomoći zbog epidemije koronavirusa. Novac će tada dobiti primaoci penzija i novčane socijalne pomoći, a istog dana započeće i prijavljivanje građana za korišćenje tog novca, kaže za Kurir ministar finansija Siniša Mali. - Jaka država se poznaje po tome koliko stoji uz svoje građane u teškim trenucima i upravo zato smo odlučili da, isplatom jednokratne novčane pomoći od 100 evra svim punoletnim građanima s važećom ličnom kartom Srbije, na taj način pružimo podršku - ističe Mali. Brzo i jednostavno Prema njegovim rečima, prijava će biti veoma brza i jednostavna, nakon čega građane, najkasnije 1. juna, očekuje i uplata novca. - Primaoci penzija i novčane socijalne pomoći ne moraju da se prijavljuju, za njih će isplate krenuti već od 15. maja. Ovo je samo jedna od ekonomskih mera u okviru našeg programa podrške privredi i građanima usled pandemije virusa korona. Zaposleni u privatnom sektoru su prošlog četvrtka dobili prvu minimalnu zaradu, a ovog petka krećemo sa isplatom 100 evra - rekao je Mali za Kurir. Kurir vam otkriva ko sve, gde i kako može da se prijavi za dobijanje novčane pomoći od 100 evra, a donosimo vam i odgovore na druga najčešće postavljana pitanja u vezi s državnom pomoći. Svi punoletni državljani Republike Srbije koji su 24. aprila, na dan stupanja na snagu Uredbe o formiranju privremenog registra, imali aktivno prebivalište na teritoriji države s važećom ličnom kartom imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Svi primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći automatski će biti prijavljeni za dobijanje, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade, odnosno invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Neophodni podaci Ostali punoletni građani Srbije mogu da se prijave putem portala Uprave za trezor, ili putem kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen neposredno pred početak prijave 15. maja, koja će trajati sve do 5. juna. Upravi za trezor ili kontakt-centru se dostavljaju podaci: JMBG, broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun za uplatu.

Antrfile:

najčešća pitanja


> Šta ukoliko penzioner, primalac socijalne pomoći ili građanin nema otvoren tekući račun?
- U ovu svrhu biće mu otvoren jednokratni namenski račun u Banci Poštanska štedionica, koji će biti ugašen nakon što državljanin podigne novac. Ukoliko državljanin nema tekući račun, potrebno je da se pri podnošenju prijave izjasni u kojoj banci želi da mu se otvori jednokratni namenski račun. Nakon toga, račun će automatski biti otvoren, bez ikakvih troškova. Nakon što državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen. Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, njime može da raspolaže kao i inače. Ne postoji mogućnost da se uplati na račun drugog lica.

> Da li sredstva s namenskog računa moraju da se podignu u gotovini na šalteru banke ili mogu direktno da
se preusmere na neka plaćanja?
- Sredstva s namenskog računa se podižu u gotovini. Državljanin nije ograničen, te može da u ugovornom odnosu s bankom definiše i dodatne usluge koje bi koristio kod konkretne banke, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

> Na koji način mogu da se prijave
državljani kojima je istekla lična karta, a zbog vanrednog stanja
nisu u mogućnosti da dobiju novu?
- Ukoliko je državljaninu lična karta istekla za vreme trajanja vanrednog stanja, imaće pravo da koristi jednokratnu novčanu pomoć.

> Da li samo nosilac novčane socijalne pomoći dobija isplatu, ili cela porodica dobija automatski po 100 evra? Da li ostali primaoci socijalnih davanja treba da se prijave?
- Isključivo primaoci novčane socijalne pomoći, dakle i nosilac i ostali punoletni članovi njegove porodice, dobijaju isplatu po automatizmu, odnosno bez prijavljivanja. Svi ostali korisnici socijalnih davanja treba da se prijave.

> Da li se primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti prijavljuju ili dobijaju isplatu kao korisnici penzija automatski?
- Potrebno je da se prijave, putem portala Uprave za trezor ili telefonski putem kontakt-centra.

> Da li će državljani koji nisu penzioneri, a imaju preko 65 godina, primiti direktnu uplatu ili je potrebna prijava? Da li državljani koji primaju penziju iz inostranstva imaju pravo na uplatu?
Potrebno je da se prijave putem portala Uprave za trezor ili telefonski i da imaju državljanstvo Srbije, aktivno prebivalište u Srbiji i važeću ličnu kartu na dan stupanja na snagu uredbe.Autor: JELENA PRONIĆ
Arhiva vesti