O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
DEMOKRATE NEĆE DA IH BOŠKO OBRADOVIĆ DISCIPLINUJE
17. Oktobar 2019. godine
Politika
„Niko, pa ni uvažene kolege iz SzSa, ne može voditi kadrovsku politiku u Demokratskoj stranci. Unutarstranačke probleme i nesuglasice ćemo rešavati u okviru nadležnosti stranačkih organa", poručio je juče predsednik DSa Zoran Lutovac, reagujući na reči lidera Dveri Boška Obradovića, koji je ocenio da „bivše rukovodstvo DSa svaki dan zabija klipove u točkove". Lutovac je, međutim, uputio i javni poziv članovima DSa, simpatizerima i „iskrenim borcima za demokratiju", da se prekine s neplodotvornim raspravama, verbalnim nadmudrivanjima i javnim istupima koji udaljavaju od primarnog cilja slobodnog društva i države koja počiva na principima vladavine prava, slobode i jednakosti. „Apelujem i na članove DSa da se u javnosti zastupaju samo stavovi definisani kroz odluke organa stranke. Insistiranje na razlikama u savezu čiji smo osnivači, umesto zajedničkom interesu svih građana, koristi Vučićevom režimu. Ne zatvaramo oči pred razlikama, no, ne dopuštamo da te razlike prerastu naš zajednički zadatak i da se energija za suštinske promene usmeri u pogrešnom smeru i na pogrešnu adresu", rekao je Lutovac pošto se u javnim istupima otvorila neka vrsta fronta između pojedinih funkcionera Demokratske stranke i Boška Obradovića. Demokrate neće da ih Obradović disciplinuje Sa prve strane Šutovac se očigledno u ovoj situaciji našao između dve vatre: stranačkih funkcionera koji se, manje ili više otvoreno, suprotstavljaju partijskoj odluci o bojkotu izbora na proleće naredne godine i Obradovića, koji se sve smelije meša u unutrašnje stvari DSa. Potpredsednica DSa Aleksandra Jerkov je, reagujući na Obradovićev komentar o bivšem rukovodstvu DSa, a povodom razlika u pogledu bojkota, poručila da Demokratska stranka neće dozvoliti da predsednik nekog drugog pokreta disciplinuje članove DSa, tumači njene odluke, deli packe onima koji ne daju izjave koje su mu po volji i unižava sve ono sto Demokratska stranka jeste i što je oduvek bila. „Nećemo dozvoliti da nam se nameću vrednosti i kultura drugih stranaka, pogotovo antievropskih poput Dveri", rekla je Jerkovljeva, a izjave poput ove Boška Obradovića za nju su napad na sve članove DSa, ali pre svega - na vrednost negovanja demokratske diskusije i dopuštanje drugačijeg mišljenja, koja je uvek bila elementarni deo kulture i vrednosnog sistema Demokratske stranke. Demokrate će, poručila je ona, nastaviti da govore ono što misle, i „tu nikakve uvrede i klevete neće pomoći nikome ko u tome pokušava da ih spreči, ma ko to bio". Obradoviću se suprotstavio i Dragan Šutanovac, koji je rekao da DS nema gazdu, da im niko ne komanduje, a da je odluka o bojkotu izbora, po njegovom shvatanju, „da nastavljamo borbu za demokratske izbore, bez obzira na to što smo u bojkotu za sledeće".

Antrfile:

PSG: Svi u javnom životu, uključujući i Trifunovića, da vređanje zamene dijalogom
Članovi Političkog saveta Pokreta slobodnih građana pozvali su juče sve učesnike u javnom životu uključujući i predsednika PSGa Cepreja Trifunovića da se u borbi za bolje društvo pridržavaju načela dijaloga, a na da vređaju neistomišljenike. „Članovi Političkog saveta PSGa duboko su ubeđeni da u društvu za koje se borimo dijalog mora da zameni vređanje neistomišljenika po bilo kom osnovu", piše u saopštenju PSGa. Članovi Političkog saveta apeluju na sve učesnike u javnom životu uključujući i Trifunovića, da se pridržavaju tih načela i time doprinesu zalaganju za pristojno društvo.

Trifunović opet grubo izvređao novinarku
Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović ponovo je grubo uvredio novinarku, ovog puta to je bila urednica i voditeljka emisije „Upitnik" na RTSu Olivera Jovićević. Trifunović je na „Tviteru" objavio da njena emisija postoji da ne bi radila „na poziv", insinuirajući na prostituciju, kao i da će pokret na čijem je čelu kada dođe na vlast legalizovati prostituciju i omogućiti joj da radi svoj posao. Na sličan način, Trifunović je u januaru ove godine pisao i o novinarki „Srpskog telegrafa" Ivani Žigić. Udruženje novinara Srbije osudilo je „vulgarne i seksističke pretnje i uvrede koje su Trifunović i njegovi istomišljenici" uputili Oliveri Jovićević, ističući da uvrede Trifunovića predstavljaju radikalizaciju obračuna političara s novinarima. Iz NUNSa kažu da je Trifunović nedvosmisleno insinuirao da je Jovićevićeva prostitutka, što nikako „ne priliči nekome ko vodi građansku političku partiju i pledira da vodi i državu". Potpredsednica SNSa Marija Obradović ocenjuje Trifunovićeve uvrede kao direktan pritisak na medije i zastrašivanje novinara.

Razbuktale strasti zbog paljenja knjige
U opoziciji se ne smiruju strasti ni posle incidenta tokom promocije knjige Gorana Vesića kada je grupa ljudi, predvođena Markom Bastaćem, predsednikom beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Dragana đilasa, centrom grada jurila za Vesićem. Nakon toga, podsetimo, iz SNSa su optužili pristalice SzSa da pale knjige, na šta je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla da je Srpska napredna stranka „pronašla neke ljude da pale knjigu i time optuži opoziciju za to".
Bastać je optužio zamenika gradonačelnika da je ljudima koji su ga obezbeđivali tokom promocije knjige u centru Beograda naložio da „tuku mirne ljude". MUP je saopštio da su „trojica aktivista Saveza za Srbiju i deset pristalica SNSa prijavili da su fizički napadnuti u ponedeljak uveče ispred galerije 'Progres' tokom incidenata koji su se desili za vreme održavanja promocije knjige zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića".
Autor: JELENA CEROVINA
Arhiva vesti