O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
MUZIČKI RAZGOVORI SA OCEM I SINOM
17. April 2019. godine
Večernje novosti
ČUVENI PROFESOR EBERHARD FELC PODUČAVAO GUDAČKI KVARTET BEOGRADSKE FILHARMONIJE Gabrijel Felc: Stvarno je neverovatno da prvi put radimo na nekom de lu zajedno MAESTRO Gabrijel Felc, šef-dirigent Beogradske filharmonije nije jedini Felc koji ove nedelje boravi u Beogradu. Gabrijelov otac, Eberhard Felc, čuveni profesor kamerne muzike i mentor najuglednijih ansambala sveta, održao je ekskluzivan masterklas filharmonijskom Gudačkom kvartetu, čiji će završni koncert biti u okviru "Muzičkih razgovora", danas u 14 časova u sali Beogradske filharmonije. - Bilo je vrlo teško dovesti sopstvenog oca na četiri dana u Beograd - otkriva, za "Novosti", Gabrijel Felc. - Moj otac već gotovo šest decenija podučava, pre svega gudačke kvartete, počeo je da radi u dvadesetim godinama a sada je u devetoj deceniji. Gabrijel ne krije radost što će, kao redovni domaćin Muzičkih razgovora, prvi put za tolike godine bavljenja muzikom, deliti scenu sa svojim ocem i predstaviti publici čoveka koji je izvršio ogroman uticaj na njega. - Siguran sam da je očev uticaj i te kako bitan za moj odabir profesije. Sećam se kako sam, kao petogodišnjak, virio ispod klavira dok otac svira na njemu, ili kako sam kao sedmogodišnjak otkrio njegove LP ploče koje sam hiljadama puta preslušavao. Ipak, samom sviranju klavira lično me je učio samo u početku, i utoliko je još neverovatnije što ovih dana prvi put radimo na nekom delu zajedno - priča Felc mlađi, koji stoji uz svog oca dok ovaj, sedeći za klavirom, predano radi sa Gudačkim kvartetom BGF, čiji članovi za njega nedvosmisleno tvrde da je "legenda". I zaista, raspored ovog profesora, u čijoj su klasi bili kvarteti svetskog glasa: Fogler, Faust, Rubens, Atrium, a od 2002. godine mentor je čuvenom Ebene kvartetu - i dalje je popunjen. Premda nikako nije čovek sklon olakim komplimentima, Eberhard Felc ne krije reči hvale za kvartet sa kojim je radio ovih dana. - Neverovatno je da ovako izuzetan ansambl postoji ovde, u glavnom gradu Srbije, četvoro ovako izvanrednih muzičara spremnih i sposobnih da daju toliko lepote svojim muziciranjem. I ljubavi, jer ako ste sposobni da osetite istinsko remek-delo, sposobni ste i za konekciju sa ljubavlju. A šta je važnije u današnjem svetu nego osetiti neku ljubav? - rekao nam je Felc senior, koji je oduševljen i duhom Beogradske filharmonije u kojoj primećuje "mnogo strasti, ali i discipline i energije". - Presrećan sam i jer kod ovih muzičara vidim veliku želju da uče, a muzičarski život i nije ništa drugo nego neprestano učenje - dodaje profesor Eberhard, koji nam je otkrio i da ima želju da Kvartet BGF povede na dve nedelje u Berlin.

Antrfile:

NOMUS PA KOLARAC

OVE nedelje i Gabrijel Felc intenzivno radi sa orkestrom pripremajući dva nastupa - sutra u Novom Sadu na festivalu NOMUS, i dan kasnije u okviru redovne sezone na Kolarcu.
Težište programa je Betovenov "Egmont", i pruža publici retku priliku da čuje celokupnu muziku napisanu za Geteovu dramu - u ulozi naratora će biti glumac Slobodan Beštić, a lirske momente će dočarati sopran Vesna Đurković. Orkestar takođe predstavlja Mihaela Martina Koflera, solo flautistu Minhenske filharmonije koji će izvesti atraktivan koncert za flautu.
Autor: M. MIRKOVIĆ
Arhiva vesti