O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
NESTOROVIĆ I JANKOVIĆ RAZLIČITO O MASKAMA
16. Oktobar 2020. godine
Danas
Šta piše u američkoj studiji Centra za kontrolu bolesti, oko koje se ne slažu članovi i savetnici Kriznog štaba Nošenje zaštitnih maski u Srbiji uskoro će biti obaveza i na otvorenom kada dolazi do kontakata Beograd - Pulmolog Branimir Nestorović, član Kriznog štaba, preneo je pre tri dana na svom Fejsbuk profilu tvit američkog novinara u kome se navode rezultati studije američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) po kojoj je „85 odsto svih kovid pacijenata reklo da uvek ili često nose maske“. „Amerikanci nose maske, ali maske ne deluju“, napisao je Jordan Schachtel. Prenoseći ovaj tvit, Nestorović je napisao i svoj kratki komentar „naučnik iz CDC, maske ne deluju“. Nestorovićevu objavu preneli su mediji, a bila je i predmet jučerašnjeg gostovanja imunologa Srđe Jankovića, savetnika Kriznog štaba, na TV Prva. Janković je kazao da tumačenje da maske ne deluju „nije baš najbolje“. - Kada pogledamo to istraživanje, nigde ne stoji da ne nose maske. Nema diskusije da je maska potrebna, naravno da ni CDC ne kaže drugačije, ali postoje razna tumačenja onoga što tamo piše. To tumačenje je pogrešno, rekao je Janković, istikavši i da će nošenje zaštitnih maski u Srbiji uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata. Pomenuto istraživanje („Community and Close Contact Edžposures Associated njith COVID-19 Among Symptomatic Adults =18 Years in 11 Outpatient Health Care Facilities“) bavi se zapravo pitanjem - koliko posećivanje restorana i kafića i drugih zatvorenih prostora povećava rizik od zaražavanja, dok „efikasnost“ maski kao zaštite nije u fokusu ovog rada. U istraživanju se primećuje da su osobe sa potvrđenom kovid 19 infekcijom dva puta češće prijavljivale da su posećivali restorane u periodu od dve nedelje pre pojave simptoma u poređenju sa kontrolnom grupom pacijenata (grupom pacijenata koji su imali negativan nalaz na PCR testu). Takođe, oboleli od korone, koji prethodno nisu imali blizak kontakt sa zaraženima, takođe su češće odgovarali da su posećivali kafiće i barove u poređenju sa kontrolnom grupom. Na drugoj strani, u istraživanju se primećuje da nije postojala značajna razlika između obolelih pacijenata i kontrolne grupe pacijenata kada se radi o učestalosti odlaska u prodavnice, učešću u porodičnim okupljanjima sa manje od 10 ljudi, odlasku u kancelarije, posećivanju teretana, korišćenja javnog prevoza... - Pravac, strujanje i intenzitet protoka vazduha mogu uticati na prenos virusa čak i kada se fizičko rastojanje i nošenje maski primenjuje u skladu sa postojećim uputstvima. Maske se ne mogu koristiti na pravi način dok se jede i pije, dok kupovina i mnoge druge aktivnosti u zatvorenom prostoru ne ometaju upotrebu maske - navodi se u studiji. U istraživanju su takođe uključeni i rezultati odgovora na pitanje koliko često nosite masku po kojima je 14,4 odsto zaraženih reklo da koristi često, a 70,6 da koristi uvek.

Antrfile:

Zabeležena 203 nova slučaja zaraze

Beograd - Prema poslednjem podacima, u Srbiji su zabeležena 203 nova slučaja zaraze. Od posledica korona virusa preminulo je još dvoje ljudi. Testirano je 6.504 ljudi, a na respiratorima je 25 pacijenata. Od početka epidemije virus je registrovan kod 35.454 ljudi. Do sada je umrlo 770. Krizni štab za suzbijanje epidemije najavio je hitan sastanak za danas i moguće uvođenje oštrijih mera. D. D.

Fleksibilno
u školama

„Što se škola tiče, mislim da imamo dovoljno fleksibilnu situaciju, tako da ako se neko od učenika zarazi, ne mora da se obustavlja cela nastava. U ovom trenutku dečiji kolektivi nisu dominantna populacija u kojoj se prenosi virus“, rekao je imunolog Srđa Janković. On je objasnio da su u većoj meri prenosioci neke druge društvene grupe, ali u biti, svako ko se ne štiti može da širi virus te da svako mora da pazi da se ne zarazi, a na taj način da spreči i zaražavanje drugih.
Autor: M. R.
Arhiva vesti