O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
ZAŠTO JE VAŽNO ZA POPIS GDE VAM JE MAJKA ŽIVELA KAD VAS JE RODILA
22. Septembar 2022. godine
Kurir
Mnoga pitanja još zbunjuju građane

Popis stanovništva Srbije počinje 1. oktobra i do kraja tog meseca trebalo bi da se prikupe podaci sa dva obrasca koja se odnose na lica, odnosno na stan i domaćinstvo, te da njihovom obradom vidimo gde smo u odnosu na 2011. godina kada je to rađeno poslednji put.

Popisnica koja se odnosi na osobu koje se popisuje ima 32 pitanja, a među njima je i pitanje da li imate problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, odnosno problem sa sluhom, vidom, pamćenjem, sa samostalnošću pri odevanju... Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku, gostujući na Prva TV, objasnio je više nedoumica koje građani imaju.

- U Srbiji ne postoji registar ljudi s poteškoćama ovog ili onog tipa i popis je akcija kroz koju je najelegantnije i najbrže u ovom momentu dobiti podatke o broju osoba sa invaliditetom i tipu invaliditeta. Zašto je taj podatak važan? Zato što sutra, kad se budu donosile neke politike s ciljem integracije, te kategorije u društvu, važno je da znamo koliko imamo tih ljudi. Na primer, sad odlučimo da povedemo kampanju zapošljavanja lica sa invaliditetom, i posle mesec dana zaposlimo 300. Koliko je to od ukupnog broja, mi ne znamo. Možda smo zaposlili sve, možda nismo zaposlili ni jedan procenat, možda smo zaposlili 10 procenata. Iz tog razloga je popis jako važan i konkretno to pitanje da bismo sutra mogli da merimo efekte politike koju donesemo.

Jedno od pitanja je i gde nam je živela majka kada smo se rodili. Zašto je ono važno?

- Evo, na primer, Ivanovo. To je jedno selo koje pripada Pančevu i žitelji tog sela su se rađali i rađaju se u Pančevu zato što je tamo porodilište. Njima u ličnim dokumentima piše Pančevo kao mesto rođenja i, kada bismo gledali tako te podatke, onda bismo imali da se u Ivanovu nije rodilo nijedno dete, nijedan čovek, što nije tačno jer, prema poslednjem popisu, selo ima preko 1.000 stanovnika. Eto, to je razlog zbog kog pitamo gde vam je živela majka u trenutku rođenja.

Korović ističe da će popis tročlanog domaćinstva trajati tridesetak minuta i da nije neophodno odgovoriti samo na pitanja o veroispovesti, maternjem jeziku i nacionalnoj pripadnosti. Dužnost popisivača je da sve što mu saopštite u vašem odgovoru prenese u aplikaciju u laptopu.

Antrfile:

UKRATKO

Ukoliko niste kod kuće

- Ako vas popisivač nije našao, dolazi ponovo. Ako vas ponovo ne nađe, ostavlja obaveštenje s brojem telefona. Vi pozovete info-centar, dobijete direktno vezu s popisivačem, dogovarate se o terminu i obavite popisivanje.

Ukoliko neko nije u mogućnosti da bude kod kuće

- Ideja je da se popiše svaki građanin, pa samim tim, biće popisane sve osobe u domovima za smeštaj starih i obolelih lica, zatvorima, vojnim objektima...

Ako je neko u inostranstvu

- Članovi domaćinstva daju podatke za njega. Ako ste član domaćinstva, možete dati sve podatke, ako niste član domaćinstva a dajete podatke, onda ne možete da odgovorite na pitanja o nacionalnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Maloletna lica

- Deca iznad 15 godina odgovaraju sama na pitanja. U slučaju da su u školi, umesto njih podatke daju roditelji, odnosno zakonski staratelji.

Prijavljivanje biološke dece i za muškarce

- Za potrebe proučavanja muškog fertiliteta, uvedeno je pitanje o broju biološke dece i za muškarce. Do sada je to pitanje postavljano samo ženama
Autor: R. D.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti