O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
REKE OSTAJU U KORITIMA, KRITIČNO OD 13. MAJA
7. Maj 2019. godine
Večernje novosti
METEREOLOZI KAŽU DA ZASAD NEMA BOJAZNI OD VEĆIH POPLAVA, DUNAV I TAMIŠ U OPADANJU, SAVA I TISA RASTU NIVO Tamiša, koji se u nedelju uveče izlio kod brane u Tomaševcu, od juče je u opadanju i taj trend će se nastaviti i narednih dana. Stagnacija i opadanje nivoa vode očekuje se i u svim manjim i srednjim vodotocima u Srbiji, kao i na Dunavu, dok će Sava i Tisa od danas biti u konstantnom porastu, sa mogućnošću dostizanja redovne odbrane od poplava. Ovo su, po rečima Jelene Jerinić iz Sektora za meteorološke i hidrološke prognoze, najave i upozorenja RHMZ, koja se očekuju na rekama u narednih sedam dana. Ona, međutim, preporučuje oprez, jer su već za početak naredne sedmice, 13. i 14. maja, najavljene obilne padavine, što će uticati na porast nivoa vode svih naših reka. Do izlivanja Tamiša i plavljenja puta Botoš - Tomaševac, koji je pri ovakvim vodostajima i predviđen za plavljenje, došlo je u nebranjenom području - kaže Jerinić. - Vodostaj ove reke pre dva dana bio je vrlo visok, a kod Jaše Tomić, svega 20 centimetara ispod nivoa vanredne odbrane od poplava. Narednih dana, zbog kiša u Rumuniji, Tamiš će biti u usporenom opadanju, ali treba biti posebno oprezan 13. i 14. maja zbog najavljenih velikih padavina i u Srbiji i u Rumuniji. Štaviše, ciklon koji donosi ove padavine blago se pomerio, pa će uticati i na vodostaj Nere, Brzave i Karaša. Pretnja od poplava, koje će, po svemu sudeći, ove sedmice zaobići Srbiju, međutim, ne prestaje. Svi manji i srednji vodotoci biće u stagnaciji i manjim kolebanjima, ali će početkom naredne sedmice biti u umerenom i većem porastu, sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa - kaže Jerinićeva. - Kada je reč o velikim rekama, Sava će od danas biti u porastu, a od 13. maja čak i u većem, pa će biti neophodna redovna odbrana od poplava. Tisa je, takođe, u konstantnom porastu, a nivo redovne odbrane dostići će 16, 17. i 18. maja. Dunav će od danas do ponedeljka stagnirati, a potom i rasti, ali neće dostići upozoravajuće nivoe. Plovni Begej je u stagnaciji ili blagom opadanju, a reka Tisa će narednih dana biti u blagom porastu, ali za svega nekoliko centimetara. Kako javljaju dopisnici "Novosti", u lozničkom kraju, gde su Drina, Jadar, ali i manje reke, pre pet godina, napravile velike poplave, rizika od izlivanja reka, zasad, nema. I vodostaj Save kod Šapca juče je iznosio 164 centimetra, očekuje se da će do kraja sedmice dostići 200 centimetara, ali to je daleko od kote 400 kada se proglašava redovna odbrana. I u kraljevačkom kraju sve reke su u svojim koritima i bar zasad nema opasnosti od izlivanja ili evantualnih poplava. Nadležne službe prate situaciju na terenu i spremne su da pravovremeno reaguju ukoliko to bude potrebno.

Antrfile:

ČISTI KANALI

KIŠA koja je prethodna dva dana padala na području Braničevskog okruga nije uzrokovala izlivanje reka, koje su ranije najveću štetu izazivale u opštinama Petrovac na Mlavi i Žagubica.
Od letošnjih poplava na području ovih opština na više lokacija čišćeni su odvodni kanali i ojačavani zemljani bedemi, pa se očekuje da zbog kiša ubuduće neće doći do plavljenja naselja. Prema prognozama RHMZ, narednih dana se ne očekuje povećanje vodostaja Mlave i Peka.

BELI SE ZLATAR

I DOK su prošlog maja temperature na Zlataru bile skoro letnje, početkom ovog maja moglo bi se možda ići i na skijanje. Jer, prognoze meteorologa da će početak petog meseca obeležiti mraz i hladni dani su se obistinile, pa je na Zlataru juče bilo pet stepeni, a ledena kiša u ranim popodnevnim satima prešla je u susnežicu i sneg.
Nevereme je trajalo duže od pola sata, pa su se pojedini putevi zabeleli.Autor: E. V. N.
Arhiva vesti