O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mediji: Evo ko je stopirao vojne vežbe Srbije i čime nam je ...
10. Septembar 2020. godine
IZVOR: BETA /// Foto: EPA-EFE Philipp Guelland/Ilustracija
UHAPŠENI NOGO I RADOJIČIĆ
4. Avgust 2020. godine
Danas
Organizatori julskih demonstracija privedeni odmah po prestanku imuniteta Beograd - Bivši poslanici Dveri Srđan Nogo i Zoran Radojičić uhapšeni su juče u Sarajevskoj ulici, nakon čega im je određeno zadržavanje do 48 sati. Ovo je potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. - Pripadnici beogradske policije uhapsili su S. N. (39) i Z. R. (45) iz Beograda, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja države - naveo je MUP u saopštenju, dodajući da će uhapšeni biti privedeni nadležnom tužilaštvu. Marko Pušica, avokat Srđana Noga, juče je izjavio da on veruje da je njegov klijent uhapšen jer je najavljivao upotrebu pejntbol puške ispred parlamenta. I Nogu i Radojičiću je juče prestao poslanički imunitet, budući da je potvrđen mandat poslanika u novom sazivu. Obojica su 2016. bili izabrani na listi Dveri. Podsetimo, Nogo je u oktobru 2018. posle izjave o „vešanju na Terazijama“, podneo ostavku na mesto člana Predsedništva Dveri. U februaru naredne godine, Nogo je isključen iz pokreta zbog „kontinuiranog delovanja suprotno donetim odlukama najviših organa Pokreta“. Nogo i Radojičić nakon toga izlaze iz poslaničke grupe Dveri u skupštini, čime ona prestaje da postoji. Nogo je aktivan na društvenim mrežama i prepoznatljiv po gostovanjima u Jutjub emisijama u kojima često iznosi dezinformacije i teorije zavere. U prilog tome govori da je sajt „Fakenenjs tragač“ iz samo jednog njegovog gostovanja izdvojio čak sedam tvrdnji o kovidu 19 za koje je ustanovljeno da su netačne ili nedokazive. Četvorodnevni julski nemiri počeli su 7. jula uveče nakon obraćanja predsednika Aleksandra Vučića, koji je najavio vraćanje policijskog časa. Na okupljanje je pozvao Nogo, koji je sa grupom demonstranata nakratko te večeri upao u Skupštinu. Policijski čas nije vraćen, a nemiri su se pretvorili u povremene, malo posećene proteste, na kojima je redovno bio Nogo. On je pre nekoliko večeri pokazivao ispred Skupštine gađanje pejnt bol puškom, a slične snimke postavljale su i njegove pristalice na društvene mreže.

Antrfile:

Direktno: Oduzeto jaje

Policija je juče ispred Narodne skupštine jednom od nekoliko stotina okupljenih građana oduzela oduzela je jedno jaje, tvrdi portal Direktno blizak SZS-u. Portal podseća da se za gađanje jajima na protestima može se otići i u zatvor. Tako je broj maloletnika na prethodnim demonstracijama priveden uz krivičnu prijavu i pritvor od 30 dana, nakon što su osumnjičeni da su na protestima u Užicu gađali jajima i paradajzom transparent sa likom Aleksandra Vučića ispred prostorija SNS.

reagovanja

l Parlamentarizam u Srbiji više ne postoji. Razaran oduzimanjem reči pri bilo kakvom drugačijem mišljenju, unižen poslanicima na zvonce i obesmišljen bejzbol parlamentarizmom, od danas predstavlja još jednu instituciju koja nam je u potpunosti oteta“, ocenjuje neformalna grupa Skupština slobodne Srbije, koju čine predstavnici udruženja Građanski otpor Biljana Stojković, Srđan Milivojević i Srđan Marković, kao i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti na čelu sa Savom Manojlovićem.
l Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je u ovom momentu najvažnije da opozicija sedne za sto i da dogovori strategiju za dalje. Tu je moj poziv otvoren svima - rekao je Jovanović medijima. On je, misleći na opoziciju, dodao da su posle poraza na izborima „svi poraženi“.
l Predsednik Dveri Boško Obradović ocenio je da demokratija u Srbiji juče „umire“ sa formiranjem Skupštine Srbije, koju je ocenio kao „lažnu“ i „nenarodnu“.
Autor: P. D.
Arhiva vesti