O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SRBIJA JE POTCENJENA, ZALJUBLJENI SMO U NJU
24. Maj 2019. godine
Blic
Inovatori na skupu World Minds predstavili svoje projekte Rolf Dobeli, osnivač zajednice “World Minds, rekao je za “Blic” uoči jučerašnjeg skupa, da je prezadovoljan organizacijom i prokomentarisao da je Srbija, kao prva zemlja van Švajcarske, sa pravom odabrana da bude domaćin World Minds konferencije. Imate veliki broj jako talentovanih naučnika, inovatora i umetnika, veoma sam prijatno iznenađen po tom pitanju. Smatram da je Srbija veoma potcenjena, naročito na zapadu i severu Evrope, i nadam se da će ova konferencija, ali i konstantni napredak vaše zemlje promeniti tu sliku i tako još više privući pažnju Evrope i sveta - kaže Dobeli za “Blic”. On je dodatno pojasnio otkud „World Minds“ u Beogradu. - Ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na vašu zemlju. Ona se nalazi između Istoka i Zapada i zato je jako teško njom upravljati. Ali srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd - rekao je Dobeli. Na skupu je učestvovala i Lea Pereir, dizajner opreme za dronove. Ona je bila jedan od govornika, a na početku je rekla da su “nove tehnologije postale bitan deo naših života”. - Tako je i sa dronovima. Mi smo napravili mikrodronove koji mogu da prave lajtšou i koreografije, ali želeli smo da idemo i dalje i napravili smo i kostime za dronove i oni su se pojavili i na predstavi na Brodveju. Naši dronovi su u sklopu predstave leteli iznad njihovih pevača i plesača - rekla je Lea Pereir. Govorio je i Maks Rajner iz kompanije „Birdli“, koja vam uz pomoć naprednih tehnologija omogućava da se osećate kao da letite. - Počeo sam da istražujem kako da ostvarim san da letim kao ptica. Letenje je božansko, kad govorimo o njemu mislimo kako izgleda nebo iznad nas. Da Vinči je jedan od prvih koji je pokušao, ali nije uspeo. Ljudi su pokušavali i padali, ali sa našim projektom toga nema. Ja želim da letim kao ptica, ne da koristim simulatore i mašine. Zato smo se ugledali na ptice. Za pet meseci smo od ničega stigli do prototipa. Godine 2015. pokrenuli smo kompaniju „Birdli“. Radićemo i na simulatorima koji daju osećaj kao da ste pterodaktil, ali i da lebdite - objasnio je Rajner.

Antrfile:

TVORAC MLAZNOG ODELA: INOVATORI MORAJU DA RIZIKUJU

prisutnima kako je tekao put ka pravljenju mlaznog odela. Počeo je, kaže, sa jednim motorom pa stigao do četiri koje je stavio na ruku i nogu, i nakon gomile neuspešnih pokušaja polako uspevao da se sve duže održi u vazduhu.
- Lansirali smo kompaniju Gravity 2017. i od smo mnogo ludih stvari postigli. Šta radimo sa ovim odelima? Pa trkamo se i tako je bilo i juče u Beogradu, kada smo leteli iznad vode. Da biste bili inovatori moraze da naučite da rizikujete, rekao je Brauning i pokazao snimke na kojima je doživeo veoma nezgodne padove.
I prekjuče je na Adi, kaže, imao manju nezgodu jer mu je saputnik pao.
- To je sve deo procesa, možda je bio neki kvar, a možda nije kliknuo na vreme, u svakom slučaju nije ništa strašno - rekao je Brauning. Njemu se pridružio i osnivač “World minds” Ralf Dobeli koji je najavio da bi sledeći put “Brauning mogao da nakon leta ušeta u restoran u stilu Džejms Bonda”.
Autor: NN
Arhiva vesti