O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
U PRIVATNOM SEKTORU PLATA MANJA ZA 182 EVRA
6. Septembar 2019. godine
Blic
Zarade rastu samo u javnom sektoru Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu bila je 59.389 dinara. Istovremeno, prema anketi Mreže za poslovnu podršku, zaposleni kod privatnika zarađivali su u proseku 322 evra, tj. oko 37.900 dinara. MARKO ANDREJIĆ/ BLIC BIZNIS Razlika je, dakle, nešto više od 21.000 dinara ili 182 evra. I dok plate u javnom sektoru rastu već godinama, a za 500.000 zaposlenih najavljuje se i novo povećanje zarada, kod „privatnika“ su već četiri godine mesečna primanja između 318 i 325 evra. Država, doduše, jeste povećavala minimalac u dva navrata i to vrednosno mnogo značajnije nego ranijih godina, ali je znatna razlika ipak ostala. Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija, prosečna plata u javnom sektoru u martu ove godine je iznosila 60.243 dinara. Zaposleni u državnim javnim preduzećima primali su 74.718 dinara, a njihove kolege na lokalu nešto manje - 51.302 dinara. Prosečna zarada u administraciji na svim nivoima bila je 64.185 dinara, u obrazovanju i kulturi 56.908 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 54.618 dinara. Zarada u javnom sektoru uvećavana je na godišnjem nivou od 6 do 7,8 odsto, a najviši rast zabeležen je u februaru i to kod javnih državnih preduzeća, kada su plate porasle 10,2 odsto, pokazuje zvanična statistika. Samo u prošloj godini zarade su u javnom sektoru porasle 11,2 odsto - obrazovanje i kultura su zabeležili rast od 18,4 odsto, dok je prosečna plata u zdravstvu i socijalnom radu porasla 14,4 odsto. Inače, prosečna plata u Srbiji je tokom prethodne tri godine rasla po godišnjoj stopi od 1,6 odsto u 2018. godini, 0,9 u 2017. godini i 2,5 procenta u 2016. godini. S druge strane, Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da se prosečna realna zarada u privatnom sektoru kreće oko 38.000 dinara. Precizira da radnici u trgovini u proseku zarađuju oko 37.000 dinara (oko 310 evra), u proizvodnji nešto više od 38.000 dinara (oko 317 evra), a oko 41.000 dinara u uslužnim delatnostima koje obuhvataju i IT i telekomunikacije koje znatno podižu prosek. - Prosečna zarada kod privatnika je oko 322 evra, i to je suma oko koje se zarada u privredi kreće poslednje četiri godine, sa vrlo malim odstupanjima. Isto je bilo i u prvoj polovini 2019. i deluje kao da masa zarada ostaje ista uprkos tome što smo imali dva povećanja minimalne zarade - objašnjava Rajić u razgovoru za „Blic Biznis“. On dodaje da to praktično znači da se preraspodela sredstava vrši na račun fakultetski obrazovanih i visokokvalifikovanih radnika, pa ne čudi podatak da 56 odsto ljudi koji odlaze u inostranstvo čine oni koji već imaju posao, ali su nezadovoljni statusom ili zaradom. - Veću prosečnu zaradu javnog sektora uglavnom donose javna preduzeća, čije plate podižu prosek. Loša stvar je što su ona uglavnom monopolisti u svojim sektorima, pa tako mogu da određuju i više cene usluga za građane - ističe Dragoljub Rajić.

Antrfile:

MALI: PENZIJE OD JANUARA VEĆE ZA NAJMANJE 5%

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče za RTS da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od prvog januara 2020. godine. Kako je rekao, penzije će biti povećane minimalno za pet odsto.
Naveo je da će se ići na takozvanu „švajcarsku formulu“ za usklađivanje penzija i da treba videti kakav će rezultat u budžetu biti u septembru. Takođe, ministar je najavio da zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine, a do polovine septembra znaće se koliki će biti procenat povećanja. On je dodao da postoji veliki broj izazova, da usporava nemačka ekonomija i Evrozona, a sve to može da utiče na stope rasta naše ekonomije. Ono što je zarađeno, rekao je Mali, rezultat je teških reformi započetih 2014.
godine.
Autor: MARKO ANDREJIĆ
Arhiva vesti