O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NOVINARE NE POŠTUJU MARGINALCI
13. Maj 2020. godine
Danas
Šta kažu bivši poslanici o odnosu Saše Radulovića prema medijima l Branislav Mihajlović: Lider DJB gradi svoju privatnu medijsku kompaniju Beograd - „Napad na novinarku N1 Tatjanu Aleksić nije prvi ispad Saše Radulovića. Javne ličnosti ne smeju sebi da dozvole nervozne i ishitrene reakcije. Mediji su važan partner političarima, jer predstavljaju kanal kroz koji oni komuniciraju sa građanima. Ako žele da njihove ideje i stavovi do građana i dođu, onda moraju negovati partnerstvo sa njima. Naravno, svako u skladu sa pravilima struke“, kaže za Danas Vladimir Đurić, bivši poslanik Pokreta Dosta je bilo, a sadašnji funkcioner Stranke moderne Srbije koji je svojevremeno isključen iz DJB. I njegov stranački kolega Aleksandar Stevanović smatra da je Radulović dosledan u pogrešnom izboru životnog poziva. „Političari koji elementarno ne poštuju novinare u demokratiji treba da ostanu na margini gde im je i mesto“, ističe Stevanović, svojevremeno jedan od Radulovićevih najbližih saradnika u DJB, sada član rukvodstva SMS-a. Nekadašnji predsednik DJB Branislav Mihajlović upozorava da Saša Radulović gradi svoju privatnu medijsku kompaniju i da joj priprema prohodnost da sutra postane uticajna na medisjkom prostoru. „Jedan od načina za to je napad na vodeće opozicione medije kao što su N1 i Danas“, kaže Mihajlović. Sagovornici Danasa podsećaju da je lider DJB, od kada je ušao u parlament 2016, imao problem sa novinarima. Bio je nezadovoljan njihovom nezainteresovanošću za njegove konferencije za novinare a posebno ometanjem tih konferencija. „Skupštinski hol Skupštine Srbije je mesto gde poslanici održavaju konferencije za medije, ali i daju izjave novinarima. Svaki poslanik na to ima pravo i mnogi ga i koriste. Stvarno ne bih komentarisala postupke Saše Radulovića, ali mogu da kažem da je Tanja Aleksić odličan novinar i ni na koji način nije zaslužila agresivan tretman kakav je doživela“, ocenjuje Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde i nekadašnja potpredsednica Pokreta Dosta je bilo. U DJB je 2016. bilo 16 poslanika, da bi ih sada ostalo troje - Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić, koji se gotovo svakog dana drže konferencije u skupštinskom holu. Prekjuče su optužili u opširnom saopštenju ekipu za namerno ometanje, koje se sastoji u tome što je u blizini novinarka TV N1 uzimala izjavu od poslanice DS. DJB često pominje u saopštenjima TV N1 i Danas optužujući ih da su propagandna glasila „bivše vlasti“. „Jedina razlika koja postoji između televizije Pink i Informera s jedne strane i televizije N1 i Danasa s druge strane, jeste to što prvi rade propagandu za sadašnju, a drugi za bivšu vlast. Zato su „mediji“ praktično postali politički protivnici DJB, jednako kao i bivša i sadašnja vlast“, ponovljeno je i prekjuče u saopštenju DJB.

Antrfile:

Mihajlovska: Nisu vredni komentara

„Ništa što Saša Radulović kaže nije vredno komentara niti treba shvatati ozbiljno. To je čovek koji na lični račun dobija oko 50 hiljada evra mesečno narodnih para i ko zna kako ih troši. On je osvedočeni diskriminator. Lično mislim da N1 nekad upadne u zamku neobjektivnog izveštavanja, ali na kraju krajeva to je njihovo pravo“, kaže za Danas poslanica Ljupka Mihajlovska, aludirajući na sredstava iz budžeta, na koja DJB polaže pravo kao parlamentarna stranka, odnosno udruženje građana.

Aleksić: Neprijatan događaj

Reporterka N1 Tatjana Aleksić je doživela neprijatnost dok je razgovarala sa poslanicom Gordanom Čomić u skupštinskom holu, gde se održavaju konferencije za novinare, ali i koji je jedino mesto gde novinari mogu da snimaju izjave poslanika, prenela je TV N1. „Kad je počela konferencija za novinare Saše Radulovića, on je vikao na nas dve. Meni se lično obraćao ‘kako me nije sramota’“, objasnila je reporterka N1. TV N1 je prenela konferenciju Saše Radulovića, a na pitanje zbog čega viče na nju, Radulović je odgovorio da je konferencija bila zakazana za 13 časova. „Vi ste ovde, na deset metara od nas, stali sa poslanicom Čomić, glasno pričali sa njom, postavljali pitanja, ona je glasno odgovarala, i ometali ste konferenciju za medije. Prema tome, vi niste medij nego propagandni kanal koji je došao da politički spreči DJB da drži konferenciju za medije. Kada se budete ponašali kao medij, tada ćete dobiti taj tretman. Sve što imam da kažem je: sram vas bilo“, rekao je Radulović. Tatjana Aleksić, višegodišnji skupštinski izveštač, uvrstila je ovo u top pet neprijatnih događaja u karijeri, prenosi N1.

PRENOSIMO: Fašizam može biti samo u vlasti

Beograd - Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je da je fašizam pre svega odlika vlasti koja ga sprovodi, dok opozicija to po definiciji ne može da bude. „Sve relevantne definicije fašizma, pre nego što je 8. maja 2020, Vrhovnik srpski svetskoj humanističkoj nauci dao svoj naučni doprinos, složile su se u tome da fašizam odlikuju: diktatorska moć, uzdizanje vođe, borbena vlada, nasilno suzbijanje opozicije, totalitarna jednostranačka država, ‘naoružana partija’, populizam i snažno disciplinovanje društva i privrede, slavljenje mladosti ‘zbog fizičke snage, idealizma mladih i njihove spremnosti na samožrtvovanje’ (izborna parola nacista tridesetih godina 20. veka: Našoj deci budućnost - kroz Adolfa Hitlera. Čak i u simboličkom smislu (snop - ital. fascio, po uzoru na rimske fascije, snop pruća oko sekire), znak Musolinijeve fašističke partije upućuje na snagu kroz prisilno jedinstvo - jedan prut lako se lomi, a snop pruća vrlo teško! Najmanji zajednički sadržilac svih definicija poručuje da je vlast i moć, dakle pozicija, jedino, a ne politička opozicija, makar bila i najradikalnija, u poziciji da (s)provodi fašizam!“, napisao je Milivojević u svom blogu, u kome se osvrće na poziv predsednika Aleksandra Vučića preko mreže Instagram da javnost osudi „fašističke falange“ opozicionih Dveri. P. D.
Autor: P. D. - J. L.
Arhiva vesti