O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
VUČIĆ NA ENGLESKOM - U PET TAČAKA
22. Septembar 2022. godine
Danas
U Njujorku nastavljena 77. sednica Generalne skupštine UN

Njujork, Beograd // Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na engleskom jeziku oko ponoći između srede i četvrtka po našem vremenu, posle ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog. „Doneli smo odluku da govorim na engleskom, jer ovo nije obraćanje domaćoj javnosti, već onima u međunarodnoj zajednici koji mogu da nas čuju“, izjavio je u Njujorku Vučić i dodao da će svi prenositi Zelenskog, koji se našao slučajno ispred njega, ali da će svima biti interesantno i šta on ima da kaže.

Vučić je ranije za srpske medije naveo je da je govor podelio u pet tačaka i da će govoriti o poštovanju, odnosno nepoštovanju međunarodnog prava.

On je rekao i da za Srbiju nije prihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN, što predviđa papir koji su mu doneli međunarodni predstavnici, a koji je on odbio da primi.

„Neke ideje koje su napisane slične su onima koje sam slušao ranije i dovoljno sam iskusan da znam da nije trebalo da uzmem taj papir. Ne postoji šansa da mi pustimo Kosovo u UN. Boli me glava od toga i zato nisam uzeo papir“, rekao je Vučić, dodajući da kada jednom pustite Prištinu u UN, više nikada nećete moći da je izbacite.

Naveo je i da ako odbijemo da prihvatimo taj predlog, kako tvrde Hrvati, bićemo izolovani. Najavio je da će krenuti u nove razgovore sa zemljama Srednje Amerike, Afrike i Azije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je jutros da je važno danas podržati predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će govoriti u GS UN, jer nikada nisu bili veći pritisci na njega i državu Srbiju, od koje se traži uvođenje sankcija Rusiji i postizanje finalnog dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

To je sada istovremeno, rekla je Brnabić za TV Pink i naglasila da je Vučić u govoru najbolje pokazati taj kontrast pojedinih država i „borbi za teritorijalni integritet jedne međunarodne priznate države Ukrajine, sa čime se mi slažemo, i koliko taj osnovni princip međunarodnog prava nije bio važan u slučaju Srbije“.

Pritisci za nas, a to je politika Aleksandra Vučića, mogu da budu samo kontraproduktivni i što nas više pritiskate, to samo može da nas odvrati, navela je Brnabić.

Nikada sa takvom pažnjom se nije pratilo predstavljanje jedne zemlje kao Srbije u Generalnoj skupštini UN, naročito što će se Vučić obratiti posle predsednika Ukrajine, konstatovala je premijerka.

Brnabić je rekla da Vučića danas očekuje gostovanje na američkoj stanici Njuzmaks, a potom i sastanak sa kineskim šefom diplomatije, navodeći da je predsednik Srbije u utorak imao oko 20 susreta.

Antrfile:

Autor: D. O.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti