O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
KAMPANJA NA INTERNETU, NA GLASANJE S MASKAMA
6. Maj 2020. godine
Kurir
Oprezno Bitna promena izbornih radnji Odgovorno Iz RIK najavljuju da će se osloniti na preporuke zdravstvenih vlasti koje se tiču zaštitne opreme, sprojeva i boksova, a razmatraće se i međunarodna iskustva. Aktivnosti će biti skoro bez skupova I. Kljajić - I. Žigić redakcija¤kurir-info.rs Predizborna kampanja biće nastavljena sledeće nedelje, ali će epidemiološka situacija diktirati bukvalno sve izborne radnje. Već sad je jasno da će, zbog epidemije koronavirusa, izbori 21. juna biti sasvim drugačiji od svih dosad. I epidemiolozi i organizatori izbora za Kurir procenjuju da će stranački mitinzi možda biti dozvoljeni u finišu kampanje, pa će zabrana okupljanja preseliti majske predizborne aktivnosti na internet. Obavezna zaštita Kako kažu, i čin glasanja razlikovaće se od uobičajenog pošto će na biralištima verovatno biti postavljene improvizovane kabine za glasanje, a birači i članovi biračkih odbora moraće da nose zaštitne maske i rukavice. Član Republičke izborne komisije (RIK) Miljkan Karličić objašnjava da će na sednicama ovog tela svakako biti razmatrane preporuke zdravstvenih vlasti koje se tiču maski, rukavica, sprejova, boksova... - Uzećemo u obzir i međunarodna iskustva. Naravno, nadamo se da će do dana glasanja epidemija biti sasvim savladana. Što se tiče prikupljanja potpisa, značajno je što će overu moći da vrše i opštinske službe, a ne samo notari. Sednicama RIK će možda prisustvovati samo član ili njegov zamenik, a ne obojica, kao dosad. Slično rešenje treba primeniti i u radu biračkih odbora i pojednostaviti prikupljanje dokumentacije. Na primer, suvišno je od kandidata zahtevati tri dokumenta, jer je dovoljan samo jedan o biračkom pravu - ocenjuje Karličić za naš list. Manje skupova Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da je tokom izbornih radnji moguće svesti rizik na minimum, što znači manje skupova, a više onlajn kampanje. - Izbori jesu dodatni rizik, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ali ako primenimo pametne mere, svi će biti bezbedni. Osim maski i rukavica, mora se i prilikom glasanja i prilikom prikupljanja potpisa obezbediti održavanje distance na biralištima, poput onih redova u samoposlugama. Jeste komplikovano, ali je tehnički moguće - smatra on. I Bojan Klačar iz Cesida očekuje prilagođavanje svih aktera u izbornom procesu: - Videćemo da li će država praviti boksove za glasanje, kako je bilo u Južnoj Koreji, da li će odvojiti starije od 65 godina ili one koji su preležali koronu. Kampanja će, u svakom slučaju, morati da bude bez kontakata s biračima.

Antrfile:

Skupština danas o ukidanju vanrednog stanja

Nastavak
predizborne kampanje
11. maja

.: Skupština Srbije trebalo bi na današnjoj sednici da izglasa ukidanje vanrednog stanja, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije koronavirusa. Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja, a kojim je predviđeno i da nadležne izborne komisije u ponedeljak, 11. maja, donesu rešenje o nastavku izbornih radnji za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore. To znači da je strankama na raspolaganju još nepunih šest nedelja za predizbornu kampanju, s obzirom na to da su 11 dana već potrošile pre vanrednog stanja.

PSG promenio
odluku o bojkotu

Trifunović izlazi na
izbore

Pokret slobodnih građana (PSG), koji vodi Sergej Trifunović, izaći će na parlamentarne izbore uprkos ranijoj odluci o bojkotu. Izlazak na izbore juče je podržala većina poverenika opštinskih odbora PSG, a odluka će biti objavljena u četvrtak, kad je potvrdi Predsedništvo pokreta.

Marija Obradović, SNS
Strogo ćemo
poštovati
savete struke
- Mi kao stranka nećemo izlaziti s planovima i detaljima vezano za predizbornu kampanju dok se i zvanično ne ukine vanredno stanje. Ono što mogu da kažem jeste da će se sve aktivnosti obavljati uz strogo pridržavanje saveta medicinske struke, epidemiologa, zbog zdravstvene bezbednosti građana.
Ivica Dačić, SPS
Drugačije i
izazovnije
- Kampanja će svakako biti drugačija i izazovnija zbog specifične situacije izazvane koronavirusom. Fokus će biti na planovima za dalji ekonomski i privredni rast, te boljitak svih građana Srbije, a aktivnosti ćemo organizovati u skladu s bezbednosnim preporukama medicinske struke.
Miloš Jovanović,
Metla 2020
Dajte nam više
minuta na RTS
- Kampanja Pokreta Metla 2020 biće prvenstveno medijska, a ne terenska, i s tim u vezi smo tražili da se poveća broj minuta političkog programa na Javnom servisu, ali i da se da snažna sugestija komercijalnim televizijama da isto pojačaju taj segment programa kako bi građani mogli da se upoznaju s našim programom.
Aleksandar Šapić, SPAS
U granicama
dobrog ukusa
- Cilj kampanje biće nam, kao i svima, da se predstavimo građanima na što kvalitetniji način, a uzimajući, naravno, u obzir trenutne okolnosti. Biće svakako vrlo specifična kampanja po mnogo čemu i trudićemo se da ne pređemo granicu dobrog ukusa, jer ljudima u ovoj situaciji sigurno nije do političke kampanje.
Marko Đurišić, UDS
Alternativni
načini
- Naša kampanja će ostati fokusirana na građane koji su proevropski, demokratski orijentisani i žele smenu režima, samo ćemo u skladu sa okolnostima birati načine komunikacije. Gledaćemo svakako da iskoristimo sav prostor koji nam se otvori u medijima, kojeg ne verujem da će biti puno, te ćemo se okrenuti i alternativnim načinima.

Autor: I. KLJAJIĆ - I. ŽIGIĆ
Arhiva vesti