O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
ĐILAS: PRILIKOM SILASKA S VLASTI KANCELARKA DA POVEDE I VUČIĆA
14. Septembar 2021. godine
Danas
Beograd // Nemačka kancelarka Angela Merkel je dovela Aleksandra Vučića na vlast u Srbiji, podržavala ga je sve vreme i sada kada odlazi iz politike bilo bi pošteno da ga povede sa sobom, ocenio je juče predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, prenosi FoNet. Đilas je, na konferenciji za novinare ispred zgrade predsednika Republike, ocenio da je Merkel istorijska ličnost, koja je obeležila epohu u Nemačkoj i u Evropi, iza koje će ostati mnoge stvari, ali njeno nasleđe su i Viktor Orban i Janez Janša i Aleksandar Vučić. Ako mene pitate - najviše Vučić. Uz njenu podršku je došao na vlast, mogu da kažem da ga je dovela na vlast. Kada je Boris Tadić, koji je sedeo u istoj ovoj zgradi, tokom njene posete odbio da povuče srpsku policiju sa severa Kosova, Vučić je rekao - ja ću to uraditi, ilustrovao je Đilas. Prema njegovim rečima, Vučić je prepustio sudstvo kosovskim institucijama, a potom i elektromreže i pozivni broj. Zauzvrat, dodaje Đilas, Merkel i veći deo Evrope žmurio je na uništavanje institucija, demokratije, kao i na odnos prema ljudima koji slobodno misle, a koji su za Evropu. Važna im je bila stabilnost, a vidimo dokle je ta stabilnost došla i ovde i u celom regionu, kazao je Đilas, koji očekuje pobedu socijaldemokrata na nemačkim izborima 26. septembra. Očekujem novu vladu Nemačke, koja će zaista da se bavi celom Evropom i ovim regionom, ocenio je Đilas i istakao da bi ceo region, uključujući Srbiju, trebalo zajedno da rade sa EU. Ako ne želite, onda prestanite da usvajate izveštaje Evropske komisija i Evropskog parlamenta kada nikakvih posledica nema po one koji krše evropske norme, poručio je on. Đilas je uveren da će nova vlada Nemačke, sastavljena od socijaldemokrata, zelenih i liberala, kao zagovornika proširenja EU, imati drugačiji pristup.

Antrfile:

Đorđević: Negativno nasleđe

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević izjavio je juče da je nasleđe nemačke kancelarke Angele Merkel, kada je u pitanju bavljenje Balkanom, izuzetno negativno. „Njena zaostavština u ovom regionu biće korumpirani i autoritarni režimi, mnogi od njih povezani s mafijom, koji u svojim zemljama crpe snagu upravo iz nemačke podrške“, ocenio je Đorđević.
On je naveo da Merkelina podrška Vučiću počinje 2011. kada je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić odbio da pruži protivustavne ustupke u vezi sa KiM. Prema njegovim rečima, države Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, danas su nedemokratskije, neslobodnije i udaljenije od EU nego 2005. Naglasio je da je isticanje nemačkih zastava u Beogradu i u drugim gradovima koje Merkel neće posetiti, neukusno i da predstavlja pokazatelj podaničkog Vučićevog odnosa prema kancelarki.
Autor: R. D.
"Balkan će žaliti za Angelom Merkel"
13. Septembar 2021. godine
Arhiva vesti