O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ceh svega na kraju plate - vozači; opet skočilo gorivo
28. Februar 2019. godine
Posle nekoliko meseci sniženja i tridesetak dana mirovanja cena na našim benzinskim stanicama, naftni derivati u Srbiji su dobili nove više cene.
Benzin od 95 oktana poskupeo je na većini benzinskih pumpi za 2 do 2,5 dinara, a dizel je uzleteo između tri i četiri dinara.

Tako se juče na pojedinim, prometnijim benzinskim pumpama u Beogradu litar benzina BMB 95 prodavao za 144,720 dinara a evrodizel za 161,90 dinara po litru. Takozvane specijalne cene goriva, takođe su povećane skoro u istom iznosu kao i za standardne vrste benzina i dizela. Primera radi G-drajv dizel je dostigao cenu od 167,90 dinara po litru.

Iako nepopularna poskupljenja svih vrsta goriva su neminovna u ovom trenutku - objašnjava Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije. - Potrošene su zalihe nabavljene pre poskupljnja sirove nafte na svetskoj berzi a uračunate su i nove više akcize (oko 1,1 dinar na već postojeću akcizu) koje je država pripisala početkom godine.

Ni berzanske prognoze ne idu naruku našim vozačima. Jasno je da je u žiži situacija u Venecueli, koja je prebogata naftom. Šta će se tamo desiti veoma je teško prognozirati a to će svakako uticati na kretanje cena sirove nafte. Sirova nafta tipa "brent" koja se uzima kao reper na našem tržištu juče je prodavana za 65,04 dolara po barelu, a 1. februara je imala cenu od 54,98 dolara za barel, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti