O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Rio Tinto revidira dinamiku realizacije Projekta „Jadar“
18. Januar 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: printscreen
Kompanija Rio Sava Exploration je saopštila da je Rio Tinto, "zbog kašnjenja u ishodovanju Odobrenja za eksploataciono polje", revidirao dinamiku realizacije Projekta "Jadar".

„Na osnovu trenutnih procena i pod uslovom da se ishoduju sva relevantna odobrenja i dozvole, očekuje se da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu)“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da Rio Tinto ostaje posvećen razvoju Projekta “Jadar” i „prepoznaje da u daljem napredovanju projekta moramo slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“.

Istaknuto je da će Rio Tinto iskoristiti dodatno vreme da nastavi angažovanje sa zajednicom i razjasni sva pitanja u vezi sa potencijalnim uticajem projekta na životnu sredinu.

Dobijanje odobrenja o eksplatacionom polju je neophodan uslov da Rio Tinto formalno podnese Vladi Srbije Studije procene uticaja na životnu sredinu, koje će uključivati javne konsultacije, piše u saopštenju.

"Studije procene uticaja na životnu sredinu ključne su u proceni i definisanju mera za ublažavanje potencijalnih uticaja na životnu sredinu. Izrada Studije izvodljivosti se nastavlja, a završetak se revidira na osnovu ponovo procenjene dinamike realizacije projekta", saopštila je kompanija.

U saopštenju se navodi i da Rio Tinto ostaje posvećen poštovanju najviših ekoloških standarda i razvoju Projekta "Jadar" na održiv način, u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i svim važećim zakonima i propisima Republike Srbije i Evropske unije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti