O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SAD uvele sankcije, Ukrajina prijavljuje žrtve granatiranja
22. Februar 2022. godine
Autor:Beta, Hina, N1 Beograd, FoNet /// Ilustracija/Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS
Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se da odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost dva separatistička proruska regiona u Ukrajini "neće ostati bez odgovora". Putin naredio Ministarstvu odbrane da pošalje ruske oružane snage na teritoriju Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR) zarad "održavanja mira". Ukrajinski predsednik poručio da "Ukrajina želi mir, ali da je isto tako spremna na dugotrajnu borbu". Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa DNR i LNR. Održana hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo da su u granatiranju poginula dvojica ukrajinskih vojnika, a 12 ih je povređeno.

9.32 – Parlamenti DNR i LNR ratifikovali dogovor

Parlamenti Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike ratifikovali su dogovor o prijateljstvu sa Rusijom. Proces ratifikacije je u toku u Moskvi.

9.24 – Većina članica Saveta bezbednosti UN osudilo potez Rusije

Ujedinjene nacije i većina članica Saveta bezbednosti UN osudile su rano jutros rusko priznavanje otcepljenih teritorija u istočnoj Ukrajini i naređenje predsednika Rusije Vladimira Putina o raspoređivanju vojske u tim oblastima, dok Moskva tvrdi da je "otvorena za diplomatiju".

"Međunarodno priznate granice Ukrajine ostaće nepromenjene bez obzira na izjave i postupke Rusije“, rekao je ukrajinski ambasador pri UN Sergej Kislica na sastanku Saveta bezbednosti UN, sazvanom po hitnom postupku.

Ukrajina traži od Rusije "da poništi svoju odluku o priznavanju" ukrajinskih secesionističkih teritorija, "da se vrati za pregovarački sto" i da povuče svoje "okupacione trupe", dodao je Kislica.

Kako navodi Frans pres, na kraju "napetog" sastanka Saveta bezbednosti UN od skoro dva sata, ukrajinski diplomata je ocenio da su "UN bolesne, pogođene virusom koji širi Kremlj".

Izvor : Tanjug / Evan Schneider/United Nations via AP
Na početku sastanka, ambasadorka SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild je ocenila da je Putinova nazivanje ruske vojske mirovnim snagama "nonsens", navodeći da je namera da se na taj način opravda mogući ulazak Rusije na separatističke teritorije istočne Ukrajine.

Podsekretarka generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmari Dikarlo izrazila je duboko žaljenje zbog odluka i postupaka Rusije.

"Sledećih nekoliko sati i dana biće kritični. Rizik od velikog sukoba je realan i mora se izbeći po svaku cenu", rekla je ona.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija rekao je da Rusija ostaje otvorena za diplomatiju, ali da "neće dozvoliti krvoproliće u Donbasu".

Postupke Rusije su osudili i predsavnici Francuske, Norveške, Irske, Indije, Kenije, Albanije.

Kina nije eksplicitno osudila Rusiju.

"Sve zemlje treba da rešavaju međunarodne sporove mirnim putem u skladu sa ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija", rekao kineski ambasador Džang Džun, pozivajući sve strane na uzdržanost.

09.16 - Ambasador Ukrajine: Ruska agresija na delu

"Ako ne radite ništa, oni će ići dalje i dalje. U ruskom jeziku postoji poslovica: 'Kada stavite prst u usta medvedu, on će ujesti celu ruku'. Dakle, samo jak otpor može da zaustavi Putina", izjavio je za N1 odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič povodom trenutne krize. Govoreći o Srbiji i njenom odnosu prema trenutnoj krizi, on je rekao da očekuje da Srbija osudi jučerašnju odluku Putina i Ruske federacije.

Slaže se sa ocenom predsednika Ukrajine Zelenskog da se radi o "ruskoj agresiji", kao i da ne postoji ono što se u međunarodnoj zajednici naziva "ukrajinska kriza" i "građanski rat".

09.14 - Poginula dva ukrajinska vojnika

Dvojica ukrajinskih vojnika su poginula, a još 12 je povređeno u granatiranu tokom noći, navodi se u izveštaju koji je jutros objavilo Ministarstvo odbrane Ukrajine.

U izveštaju se navodi da je Ukrajina u protekla 24 sata zabeležila 84 prekršaja snaga koje podržava Rusija.

Kako se ukazuje, u 64 slučaja je korišćeno oružje zabranjeno sporazumima iz Minska.

09.03 - Zapadni mediji o Putinovom potezu

Priznanjem nezavisnosti separatističkih regiona na istoku Ukrajine i slanjem trupa ruski predsednik Vladimir Putin je u aktu prekrajanja granica omeo izglede za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, ugrozio bezbednosnu arhitekturu u Evropi i položio osnove za pokretanje rata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocene svetskih medija.

08.45 - LNR se zahvaljuje Putinu

Predsednik luganske oblasti Leonid Pasečnik zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na "priznanju republika Donbasa".

Kako javlja Sputnjik, on je izrazio uverenje da će "Luganska narodna republika i Rusija zajedno "moći da ožive i uvećaju nekadašnju slavu regiona, da stanovnicima pruže stabilnost i veru u budućnost“.

"Naše nade i snovi su postali stvarnost: Luganska narodna republika je priznata od najmoćnije i najveće države – Ruske Federacije", naglasio je Pasenčik.

DonjeckIzvor : Tanjug / AP, Alexei Alexandrov
08.43 - Zaharova: Rusija spremna za pregovore sa Blinkenom

Rusija je saopštila da je "spremna" za pregovore sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom koji bi u četvrtak u Ženevi trebalo da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

"Čak i u najtežim vremenima... mi kažemo: spremni smo za pregovore i zbog toga je naš stav ostao isti", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova dan pošto je Moskva priznala proruske ukrajinske separatističke regione.

Ona je dodala da se Rusija uvek zalaže za diplomatsko rešavanje krize.

08.30 - Kina zabrinuta

Kina je zabrinuta zbog "pogoršavanja" stanja u Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji, ponovivši svoj poziv svim stranama da pokažu suzdržanost i razreše razlike kroz dijalog.

Treba poštivati ​​legitimne bezbednosne zahteve svake zemlje, rekao je Vang američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u telefonskom razgovoru, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kina će ostati u kontaktu sa svim stranama, rekao je Vang.

08.20 - Britanski ministar: Ruska invazija na Ukrajinu počela

Ruska invazija na Ukrajinu je već počela, tako da će Britanija uvesti sankcije Rusiji, rekao je britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid posle sednice komiteta za hitne situacije Kobra.

"Možete da zaključite da je invazija na Ukrajinu počela", rekao je Džavid za Sky News, prenosi BBC.

08.05 - Ruski ambasador pri UN: Moskva je za diplomatiju, ali će sprečiti krvoproliće u Donbasu

Rusija ne zatvara vrata "diplomatiji" u rešavanju krize u Ukrajini ali će sprečiti "krvoproliće" u separatističkim teritorijama na istoku zemlje čiju je nezavisnost priznala, izjavio je noćas ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija.

"Ostajemo otvoreni za diplomatiju, za diplomatsko rešenje. Međutim, ne nameravamo da dozvolimo krvoproliće u Donbasu", rekao je ruski diplomata na hitnom sastanku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor : Tanjug / AP, Roman Yarovitcyn
Ukrajinski ambasador pri UN Sergij Kislica uverio je, međutim, Savet bezbednosti da će "međunarodno priznate granice njegove zemlje ostati nepromenjene", bez obzira na izjave i postupke Rusije.

Ukrajina traži od Rusije "da poništi svoju odluku" o priznavanju teritorija i da se vrati za pregovarački sto, rekao je ambasador Ukrajine pri UN.

Kislica je rekao i da Kijev traži "trenutno povlačenje ruskih trupa".

07.30 - Bajden potpisao uredbu

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuje ulaganje, trgovina i finansiranje koje bi obavljali građani SAD sa samoproglašenom Donjeckom narodnom republikom (DNR) i Luganskom narodnom republikom (LNR).

"Potpisao sam izvršnu naredbu da uskratim Rusiji šansu da profitira od svojih kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo da se blisko konsultujemo sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sledećim koracima", objavio je Bajden na Tviteru.


07.08 - Zelenski: Ukrajina želi mir, ali je spremna i na dugotrajnu borbu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za uništavanje mirovnih napora i u obraćanju naciji u utorak u ranim jutarnjim satima isključio bilo kakve teritorijalne koncesije toj zemlji.

Ukrajina želi da razreši krizu uz pomoć diplomatije, ali je isto tako spremna na dugotrajnu borbu, rekao je Zelenski.

00.55 - SAD: Sastanak Bajdena i Putina malo verovatan

U nedelju je portparolka Bele kuće Džen Psaki rekla da je Bajden "u principu" pristao na sastanak sa Putinom pošto se u četvrtak sastanu američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i ako Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu.

"Naš snažan osećaj, na osnovu svega što vidimo na terenu u oblastima oko Ukrajine na severu, na istoku, na jugu, jeste da Rusija nastavlja da se priprema za vojnu akciju koja bi mogla da se dogodi u narednim satima ili danima", rekao je taj zvaničnik novinarima, dodajući da administracija "sigurno ne može da se posveti sastanku za koji je preduslov da Rusija neće preduzme vojnu akciju, ali sve ukazuje da ona to hoće".

00.50 - SAD "procenjuje" vojne poteze Rusije

Sjedinjene Američke Države će "proceniti" sledeće vojne poteze Rusije pre no što usvoje bilo kakve nove mere odmazde protiv Moskve.

To je noćas rekao jedan visoki zvaničnik Bele kuće pošto je Moskva priznala ukrajinske separatističke teritorije kao nezavisne države.

Vašington će nastavljati svoje diplomatske napore "sve dok ruski tenkovi ne krenu", rekao je visoki zvaničnik novinarima, odbivši da eksplicitno kaže koji bi se vojni pokreti mogli okvalifikovati kao invazija.

00.45 - Zapad sprema odgovor

Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se da odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna nezavisnost dva separatistička proruska regiona u Ukrajini "neće ostati bez odgovora", rekao je noćas Šolcov portparol.

On je saopštenju naveo da je Šolc razgovarao s Bajdenom i Makronom u ponedeljak uveče o "pogoršanju situacije" pošto je ruski predsednik zvanično priznao dve takozvane Narodne Republike - Donjeck i Lugansk kao nezavisne države.

"Sva trojica su se složila da je jednostrani potez Rusije jasno kršenje Minskog sporazuma. Nemačka, Francuska i SAD oštro su osudile odluku ruskog predsednika. Ovaj potez neće ostati bez odgovora", rekao je portparol, preneo je Si-En-En.

Šolc, Bajden i Makron izrazili su solidarnost sa Ukrajinom i pohvalili njen dosadašnji oprezan odgovor, na čelu s predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Oni su "podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine" i istakli da će "uložiti sve napore za sprečavanja dalje eskalacije", zaključio je portparol.


00.40 - Gutereš: Kršenje suvereniteta Ukrajine


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u noćašnjem saopštenju da odluku Rusije da prizna nezavisnost ukrajinskih separatističkih teritorija smatra "kršenjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine" koje je "nespojivo s principima Povelje Ujedinjenih nacija".

"Ujedinjene nacije, u skladu s rezolucijama Generalne skupštine, nastavljaju da u potpunosti podržavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, unutar njenih međunarodno priznatih granica", pručio je Gutereš.

Generalna skupština UN trebalo bi da u sredu održi godišnji sastanak o "privremenoj okupaciji" Ukrajine od ruske aneksije Krima 2014. godine.

U izjavi generalni sekretar UN "poziva sve zainteresovane aktere da usredsrede svoje napore na prekid neprijateljstava smesta" i "zaštitu civila i civilne infrastrukture", stavljajući diplomatiju kao prioritet za rešavanje krize.

Po diplomatama, u toku su dogovori da se što pre sazove hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o priznanju nezavisnosti o kojem je odlučila Rusija. Igro slučaja, taj sastanak bi bio pod predsedavanjem Rusije pošto je ovog meseca ona na mestu rotirajuće predsednice Saveta bezbednosti.

00.20 - Velika Britanija uvodi sankcije Rusiji

Velika Britanija će danas objaviti nove sankcije protiv Rusije, najavila je noćas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin priznao dva proruska separatistička regiona u Ukrajini kao nezavisne države.

"Sutra ćemo objaviti nove sankcije Rusiji kao odgovor na njeno kršenje međunarodnog prava i napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine", objavila je Tras na Tviteru.

Bela kuća je saopštila da američki predsednik Džofez Bajden planira da izda naredbu kojom će ;zabraniti bilo koje nove američke investicije, razmenu ili finansiranje u Donjecku i Lugansku, proruskim oblastima na istoku Ukrajine.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti