O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Počele postizborne kalkulacije: Kome će vlast u Beogradu, a ...
06. April 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Republička izborna komisija (RIK) u proširenom sastavu usvojila je preliminarne rezultate parlamentarnih i predsedničkih izbora. Takođe, Gradska izborna komisija (GIK) je usvojila Izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda. Ispred RIK-a održan protest. Nosilac parlamentarne liste Ujedinjeni za pobedu Srbije Marinika Tepić objavila je da ta opoziciona koalicija neprestano popisuje nepravilnosti na izborima. Stejt department naveo da SAD pozdravljaju ishod izbora u Srbiji i istovremeno izražavaju zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije OEBS. Sve opozicione liste koje su prešle cenzus u Beogradu poručile da neće formirati vlast sa SNS-om i izrazile nadu da će u gradski parlament ući i lista "Ajmo ljudi" Borisa Tadića.



Razvoj događaja pratite iz minuta u minut

22:57
Biber: Vučiću odgovara rast desnice kako bi se Zapadu predstavio kao umeren
Stručnjak za Balkan Florijan Biber izjavio je da je dobrom rezultatu desničarskih partija na izborima u Srbiji doprinela i vladajuća Srpska napredna stranka i da njenom lideru Aleksandru Vučiću to odgovara jer može lakše da se predstavlja zapadnim partnerima kao umerenija opcija.

22:18
Kuzmanović i Pavićević: Da je pobedio u Beogradu, Vučić bi to objavio
N1
Šef izbornog štaba Ujedinjeni za pobedu Beograda Branimir Kuzmanović i član koalicije Moramo i profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević izjavili su da rezultati beogradskih izbora pokazuju da su građani glasali da se smeni ova vlast i da je to činjenica, te da bi Aleksandar Vučić objavio pobedu u Beogradu da je znao da je pobeda.

Kuzmanović je naglasio da misli da rezultati koje je objavio GIK nisu tačni i dodao da zbog brojnih nepravilnosti sigurno doći do ponavljanja izbora na oko pet odsto biračkih mesta. "Ja i dalje mislim da će biti dovoljno razumevanja vlasti da se prizaju izborni rezultati, a onda stranke da naprave dogovor kakav grad želimo", rekao je Kuzmanović u emisiji "Da razumemo" TV N1.

22:16
Zelenović: Imamo dokaze o izbornim prevarama
Pravni timovi opozicije imaju dokaze o neregularnostima i izbornim prevarama, poručio je nosilac parlamentarne liste zeleno-leve koalicije Moramo Nebojša Zelenović posle današnjeg sastanka predstavnika opozicije.

Sada moramo sa još većom odlučnošću da branimo i sačuvamo svaki glas dobijen na izborima u Beogradu i čitavoj Srbiji, navodi se u pisanoj izjavi Zelenovića.

21:37
SVM će imati mandat manje, „Moramo“ jedan više – 13
Još nije obrađen sav materijal ni na parlamentarnom nivou, pa ima malih promena iz sata u sat. Prema preseku od 19.45 Savez vojvođanskih Mađara imaće u narednom sazivu jednog poslanika manje - pet poslaničkih mandata, dok je lista "Moramo" dobila mandat više i imaće ih 13, pokazuju podaci Republičke izborne komisije na osnovu 98,57 odsto obrađenih biračkih mesta.

To znači da Srpska napredna stranka zajedno sa Savezom vojvođanskih Mađara više nema većinu, jer zajedno imaju 125 mandata, dakle fali im jedan mandat.

21:36
Zdravko Ponoš napustio Narodnu stranku
Narodna stranka saopštila je da je predsednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš, istupio iz te stranke.

21:36
Tončev: Zorana Mihajlović se, isto kao i ja, ne pita ništa
"Moja koleginica Zorana Mihajlović se isto kao i ja ne pita ništa, niti može da odlučuje da li će novi premijer Srbije biti Ivica Dačić. To će odlučiti naši predsednici partija", kaže za Danas Novica Tončev, potpredsednik Socijalističke partije Srbije.

21:01
Ćuta: Opozicija se dogovorila da Vučić neće više vladati Beogradom
N1
Prvi na listi koalicije Moramo za parlamentarne izbore Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je posle sastanka svih opozicionih lista koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus ili i dalje imaju šanse da ga pređu da su se dogovorili da "lider SNS Aleksandar Vučić neće više vladati ovim gradom".

Dodao je da svi zajedno dejstvuju da prikupe sve počinjene nepravilnosti na izbornim mestima i dostave ih GIK-u i RIK-u u cilju ponavljanja izbora na nekim izbornim mestima.

Upitan da li će, ako na ponovljenim izborima opozicija osvoji većinu, zajednički formirati vlast, on je rekao da to još ne zna, ali da će "svi morati da dokažu i pokažu jesu li opozicija ili nisu, pre nego što će zajednički formirati vlast u Beogradu".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti