O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Putinovi zločini se nastavljaju"; Naređeno povlačenje; Eksp...
31. Oktobar 2022. godine
IZVOR: B92 /// Foto: EPA-EFE/STR
Širom Ukrajine jutros su se oglasile su se sirene o vazdušnim udarima.

Na mapi koju dele ukrajinske oružane snage prikazani su veliki delovi ukrajinske teritorije pod uzbunom, uključujući regione Kijev, Harkov, Sumi, Zaporožje i Odesa.

Izveštač Gardijana Luk Harding takođe je potvrdio da su se sirene za vazdušni napad oglasile u prestonici nešto posle 6 sati ujutro.

08:33
"Putinovi zločini se nastavljaju"
Nekoliko ukrajinskih zvaničnika reagovalo je na jutrošnje raketne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove. Ukrajinski parlamentarac Lesija Vasilenko saopštila je: "Jutro je počelo ruskim raketnim napadima širom zemlje. Kijev je pod vatrom poslednjih sat vremena. Ponovo nestanci struje, delovi grada nemaju vodu. Putinovi zločini nad civilima se nastavljaju."

08:31
Raketirano Zaporožje
Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je jugoistočni region Zaporožja jutros pogođen ruskim projektilima, koji su pogodili kritične energetske objekte.

"Jutros oko 8 sati, neprijatelj je raketirao Zaporožje", saopštio je guverner tog regiona Oleksandr Staruk i dodao da za sada nema izveštaja o žrtvama.

Staruk je saopštio da se veruje da su rakete ispaljene iz ruskih aviona, dodajući da su mogući nestanci struje, kao i novi napadi.

08:06
Blinken sa Jiem o Ukrajini
Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem o ratu Rusije protiv Ukrajine i pretnjama koje taj sukob predstavlja za globalnu bezbednost i ekonomsku stabilnost, saopštio je Stejt department.

Tema razgovora bila je i potreba održavanja otvorenih linija komunikacije i odgovornog upravljanja odnosima između SAD i Kine, prenosi Rojters.

07:58
Deo Kijeva bez struje i vode
U delu Čerkaske oblasti Ukrajine isključena je struja posle eksplozija, rekao je načelnik regionalne vojne uprave Igor Taburec, prenosi TASS.

U delu Kijeva nema struje i vode, izjavio je gradonačelnik grada Vitalij Kličko. "Kao rezultat napada na kritične infrastrukturne objekte, deo glavnog grada je bez struje. U nekim oblastima nema vodosnabdevanja. Sve službe rade", citira ga Komersant.

07:32
Eksplozije u Kijevu
U ukrajinskoj prestonici Kijevu jutros se čula serija eksplozija, navode Rojtersovi svedoci u tom gradu.

Rusija je poslednjih nedelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

07:04
Naređeno povlačenje
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da Rusija namerava da povuče svoju tešku artiljeriju iz Hersona sa namerom da eventualno prebaci jedinice u druge oblasti fronta.

"Prema dostupnim informacijama, neprijatelj preduzima pripremne mere za povlačenje artiljerijskih jedinica sa desne obale Hersonske oblasti, uz naknadno moguće prebacivanje na druge pravce", navodi se u najnovijem izveštaju ukrajinske vojske.

"U toku su pripreme za evakuaciju pojedinačnih jedinica i vojne tehnike neprijatelja sa desne obale Hersonske oblasti", dodaje se.

07:03
Zelenski: "Stvarno bolesni ljudi"
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da Rusija stavlja svet na ivicu prehrambene krize.

On je "Šta je svet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letelice sa transportera žitarica. Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svet na ivicu teške prehrambene krize", naveo je Zelenski, preneo je Unian.

Predsednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije. On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.

"Naravno, partneri pokušavaju da ubede terorističku državu da malo uspori u ucenama. Ali da li je to realno? Za sada činjenice govore da je rusko rukovodstvo više zainteresovano za zaoštravanje prehrambene krize nego za ispunjavanje potpisanih dokumenata", zaključio je Zelenski. On je kazao i da su ukrajinske snage odbile žestoku ofanzivu ruskih trupa u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje, preneo je Rojters.

"Danas su zaustavili žestoka ofanzivna dejstva neprijatelja", kazao je Zelenski u noćnom obraćanju. Najžešće borbe u regionu Donjecka vode se oko gradova Bahmut i Avdijevka, navela je agencija.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti