O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Loše izveštavanje medija o Kosovu
08. Novembar 2012. godine
BEOGRAD, 8. novembra 2012. (Beta) - Mediji treba više pažnje da posvete izveštavanju o osetljivim temama sa Kosova, ocenili su u četvrak u Beogradu učesnici okruglog stola "Kosovo i mediji", koji je organizovala nevladina organizacija Centar za praktičnu politiku.
"Sever Kosova je sinonim priče o Kosovu, dok su Srbi koji žive južno od Ibra potpuno izopšteni iz političke i medijske priče", rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović i dodao da nema adekvatnog izveštavanja o osetljivim temama sa Kosova.

Istraživanje Medijske dokumentacije "Ebart" pokazalo je da su mediji do sada mnogo više paznje posvetili serijalu emisije "Insajder - Pljačka veka", posvećen Kolubari, u odnosu na aktuelni serijal "Patriotska pljačka" koji se bavi nenamenskim trošenjem novca namenjenog Kosovu. 

"Mediji su objavili 93 priče o Kolubari kao rekaciju na emisije o proneveri para u Kolubari, dok su do sada objavljena 43 teksta o trošenju para na Kosovu", rekao je direktor "Ebarta" Vladimir Ćurguz Kazimir.
Novinar ekipe "Insajdera" Ivan Angelovski rekao je da je Kosovo medijska i politička tabu tema. "Mediji su se bavili nenamenskim trošenjem novca, ali je uvek izostajala reakcija države i to je dokaz da je Kosovo tabu tema", rekao je Angelovski i dodao da je i sada sve stalo na obećanju anketnog odbora za Kosovo i Metohiju da će ispitati trošenje novca i najave da će biti ukinute duple plate. 

Potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić rekao je da je serijal "Insajdera" izazvao veliku paznju zato sto je to emisija kojoj gradjani veruju i zato što ga prati milionski auditorijum. 

"Ipak, niko od medija nije napisao šta je moglo da se uradi sa parama koje su date za Kosovo, a sa kojima nije ništa uradjeno, niko nije na taj način podržao serijal 'Patriotska pljačka'", rekao je Janjić i dodao da mediji nisu daleko odmakli od dnevno-političkih floskula.

Izvor: Beta, Foto: Medija Centar
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti